Verkeersveiligheidstips, nu onze scholen weer gaan beginnen

Na de schoolvakanties in september neemt de drukte in het verkeer toe. Voor scholieren even wennen, maar ook voor de automobilist. Samen met onze strategische partner VVN willen we de verkeersveiligheid in Nederland verhogen. Jij kan als verkeersdeelnemer helpen. Hoe? We delen graag wat tips met je.

1. Pas je snelheid aan

Gelukkig houden de meeste mensen zich aan de maximumsnelheid. Te hard rijden is een veel voorkomende oorzaak van verkeersongevallen. Pas je snelheid aan als de situatie daarom vraagt.

2. Oefen de schoolroute met je kinderen en voorkom verkeersslachtoffers

De zomervakantie en de eerste schooldagen biedt een uitstekende gelegenheid voor ouders om samen met hun kinderen de schoolroute te voet of op de fiets te verkennen en te oefenen. Zo krijgen ze inzicht in de veiligste route. En dat hoeft zeker niet altijd de kortste of de snelste te zijn.

3. Rij MONO

Je vrienden, familie en collega’s zijn door je mobiele telefoon altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Ieder appje, belletje of push-bericht zorgt dat je afgeleid raakt in het verkeer. Een simpele oplossing: zet je mobiel op stil.

4. Vermijd schoolzones

In de ochtend is het vaak extra druk, ook als de scholen einde dag weer sluiten. Neem eens een andere route naar je werk en vermijd de schoolzones. Rustiger voor jou en voor de scholieren.

5. Werk vanuit huis

Sinds de coronacrisis weten we dat thuiswerken kan. We zien steeds meer bedrijven waar een combinatie van thuiswerken en op kantoor de norm is. Is thuiswerken voor jou ook een optie? Dan draag je zo direct na de schoolvakantie extra bij aan verkeerveiligheid als je wat vaker thuiswerkt.

6. Vertrek op tijd

Iets eerder vanuit huis vertrekken geeft je meer tijd om op een ontspannen manier op je bestemming aan te komen. Zo ben je ook nog eens geduldiger naar je medeweggebruikers en scholieren toe.

7. Pak de fiets

Na de zomervakantie wat vaker met de fiets, is zo’n gek idee nog niet. Fietsen en bewegen maakt je scherper en helpt je met het opdoen van nieuwe ideeën. Stap net als de scholieren op de fiets naar je werk. Met minder auto’s op de weg is de route naar school een stuk veiliger. En ook nog eens goed voor het milieu en jouw gezondheid.