Hij is dit voorjaar weer te vinden in eikenbomen: de processierups. De gemeente neemt maatregelen zodat u zo min mogelijk last heeft van de rups. 

Veel mensen krijgen jeuk, bultjes en uitslag van de brandharen van de processierups. Ook kunnen de haren zorgen voor pijn aan de ogen, neus en keel. Ze zijn ook gevaarlijk voor honden. Zij kunnen tijdens het snuffelen de haartjes inademen.

Daarom pakken we de processierupsen aan. Dit doen we vooral in eikenbomen op drukke plaatsen. Dus langs fietspaden en voetpaden die mensen veel gebruiken, rondom scholen, kinderdagverblijven, verzorgingscentrums en andere gebouwen waar veel mensen komen.

We bespuiten eikenbomen in april en mei met een biologisch middel

Om de overlast kleiner te maken bespuiten we de rups. Dat doen we voordat de brandhaartjes groeien. Preventief bestrijden dus. Dit doen we in april en mei.

We bestrijden de rups door een biologisch middel op de bomen te spuiten. Dit is een middel waar alleen de processierups niet tegen kan. Het is niet gevaarlijk voor bomen, planten, andere dieren en mensen. We gebruiken dit middel niet op plekken die ‘De Vlinderstichting’ heeft aangewezen als beschermd gebied voor vlinders.

We bespuiten zomer- en wintereiken

De eikenprocessierups komt voor in de zomereik en in de wintereik. Alleen als er héél veel rupsen zijn kruipen ze ook in andere eikenbomen. Gelukkig zijn er steeds minder processierupsen. Daarom bespuiten we in 2024 alleen de zomer- en de wintereiken.

Laat het ons weten als u na het bespuiten van de bomen nog last heeft van processierupsen

Heeft u na het spuiten nog last van processierupsen? Laat het ons dan weten. Vertel ons waar ze nog zitten. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 045. U kunt ons ook een e-mail sturen via gemeentehuis@kerkrade.nl

In juni en juli komt dan een speciaal bedrijf om de nesten van de processierups weg te zuigen.

Meer informatie

Op de website van GGD Zuid Limburg vindt u meer informatie over eikenprocessierupsen. 

Een paar processierupsen op een tak van dichtbij gefotografeerd zodat de rechtopstaande brandharen duidelijk zichtbaar zijn