De komende maanden is hij weer te vinden in eikenbomen: de processierups. De gemeente neemt maatregelen zodat inwoners zo min mogelijk last hebben van de rups. 

Veel mensen krijgen jeuk, bultjes en uitslag van de brandharen van de processierups. Ook kunnen de haren zorgen voor pijn aan de ogen, neus en keel. 
We pakken daarom de processierupsen in de eikenbomen van de gemeente aan. Dit doen we in eikenbomen op drukke plaatsen in de openbare ruimte. Dus langs fietspaden en voetpaden die mensen veel gebruiken, rondom scholen, kinderdagverblijven, verzorgingscentrums en andere gebouwen waar veel mensen komen.

We bespuiten eikenbomen in april en mei met een biologisch middel

We bestrijden de processierupsen preventief. Dit betekent dat we ze al aanpakken nog voordat ze brandharen krijgen. Dit is in april en mei. We bestrijden de rups door een biologisch middel op de bomen te spuiten. Dit is een middel waar alleen de processierups niet tegen kan. Het is niet gevaarlijk voor bomen, planten, andere dieren en mensen. We gebruiken dit middel niet op plekken die ‘De Vlinderstichting’ heeft aangewezen als beschermd gebied voor vlinders. 

Laat het ons weten als u na het bespuiten van de bomen nog last heeft van processierupsen

Heeft u daarna toch nog last van processierupsen en zitten deze in bomen van de gemeente? Laat het ons dan weten. Vertel ons waar ze nog zitten. U kunt ons bellen op telefoonnummer 14 045. U kunt ons ook een e-mail sturen via gemeentehuis@kerkrade.nl

In juni en juli komt dan een speciaal bedrijf om de nesten van de processierups weg te zuigen.  

Een paar processierupsen op een tak van dichtbij gefotografeerd zodat de rechtopstaande brandharen duidelijk zichtbaar zijn