Elk jaar wordt op 10 november de landelijke Dag van de Mantelzorg gevierd om mantelzorgers extra in het zonnetje te zetten.  Het thema dit jaar is ‘Held, dat mag ook wel eens gezegd worden’. Ook in Kerkrade willen wij de mantelzorgers bedanken voor de zorg en ondersteuning die zij bieden aan hulpbehoevende inwoners van onze stad. De gemeente Kerkrade nodigt alle mantelzorgers uit voor een gratis theatervoorstelling op donderdag 10 november in de HuB. Liever naar de bioscoop? Op dinsdag 8 november kunt u gratis naar een filmvoorstelling gaan in Heerlen.

Om welke theatervoorstelling gaat het?
Aan de theatervoorstelling werken bekende artiesten mee, zoals Jack Vinders, Miep Muller en duo De Radies. Verder zijn er optredens van een aantal talentvolle Kerkraadse jonge mensen: sopraan Floor Bosman, Puar Baum, Noah Miloh en Milan (op accordeon). Ook Showgroep Dance 2Bme is van de partij.

Hoe laat beginnen de theatervoorstellingen?
We willen graag zo veel mogelijk mantelzorgers in de gelegenheid stellen naar een voorstelling te komen in de HuB. De middagvoorstelling op donderdag 10 november begint om 15.00 uur, met inloop vanaf 14.00 uur. De avondvoorstelling begint om 20.00 uur, met inloop vanaf 19.00 uur. U wordt ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. Het programma duurt ongeveer 1,5 uur, er is geen pauze.

Hoe kunt u zich aanmelden?
Bent u mantelzorger en staat u ingeschreven bij het Steunpunt voor Mantelzorgers? Dan ontvangt u schriftelijk een uitnodiging. Daarmee kunt u zich gratis voor de middag- of avondvoorstelling aanmelden met 2 personen. Zorg voor tijdige aanmelding, want vol is vol. Bestellen kan via de website www.plt.nl/dagvandemantelzorg2022(externe link).

Gaat u liever naar een film?
Op dinsdag 8 november kunt u gratis naar een documentaire gaan in Heerlen. De zes gemeenten Kerkrade, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal organiseren dan een filmmiddag- en -avond in Filmhuis De Spiegel in Heerlen. De film die vertoond wordt is de documentaire ‘Wei’.

Hoe laat beginnen de filmvoorstellingen?
Alle mantelzorgers zijn van harte welkom op dinsdag 8 november in Filmhuis De Spiegel in Heerlen voor de middagvoorstelling om 14.00 uur of de avondvoorstelling om 20.00 uur. U wordt ontvangen met een kopje koffie en een stukje vlaai en er is een drankje na de film. De zaal gaat open om 13.15 uur en 19.15 uur.

Hoe kunt u zich aanmelden?
Aanmelden kan bij het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad. Dat kan via info@mantelzorgparkstad.nl of via 045-2114000. Helaas kunt u geen introducees meenemen.

Over ‘Wei’
Wei is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt. Vader Jac heeft zijn eigen paradijsje gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en de dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. De documentaire ontleent zijn naam aan een stuk weiland bij Horst, Noord-Limburg, idyllisch gelegen aan een bosrand. Ruud Lenssen zal de film inleiden en is tijdens de nazit aanwezig om met mantelzorgers te praten.