Lokale initiatieven

Kirchroa tegen corona / Vier zunt kirchroa is een platform waar hulpvraag en hulpaanbod bij elkaar komt. Dit burgerinitiatief is op Facebook(externe link) te vinden.

Denk aan boodschappen doen voor een ander, een extra portie koken of gewoon een luisterend oor bieden. Dat is wat de vrijwilligers van Kirchroa Tegen Corona onder meer doen.

Ook de Facebook groep Kerkrade, Samen Sterker(externe link) verzamelt initiatieven.

Ook Kiek Limburg is een online omgeving om alle initiatieven van (Lim)burgers op één plek zichtbaar en vindbaar te maken. Wil jij een bijdrage leveren als burger tijdens deze Corona-crisis? Plaats dan je initiatief op www.kieklimburg.nl(externe link).

Welzijnsorganisatie Impuls biedt een divers aanbod voor u binnen de huidige mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een koffie- en wandeluurtje. Lees meer informatie over dit aanbod op de website van Impuls Kerkrade(externe link).

Landelijke initiatieven

Kijkt u eens op de landelijke website Een tegen Eenzaamheid(externe link). Hier vindt u zowel informatie over landelijke als lokale initiatieven van aangesloten gemeentes. Ook de gemeente Kerkrade neemt actief mee aan dit landelijk initiatief. Meer hierover leest u op de website Een tegen Eenzaamheid(externe link).

Door het hele land worden er al veel activiteiten georganiseerd rondom het thema Aandacht voor elkaar(externe link). De gemeente Kerkrade steunt dit initiatief.

C-support(externe link) werkt in opdracht van VWS voor Covid-19 patiënten die langdurig klachten ondervinden van een coronabesmetting. C-support informeert, adviseert en ondersteunt u op alle leefgebieden waarop deze complexe en nog onbekende ziekte ingrijpt: gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen. Dat kan kortdurend zijn, of indien nodig, voor langere termijn.

De Stichting OOPOEH(externe link) helpt senioren aan meer beweging en gezelligheid door hen te koppelen aan een lieve oppashond in de buurt.

Kijkt u voor bijvoorbeeld boodschappenhulp, gezelschap, een luisterend oor of een oppas eens op de website van NL voor elkaar(externe link).

Mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen voor meer informatie terecht bij de diensten van het Steunpunt voor Mantelzorgers(externe link) en daarnaast bij de landelijke mantelzorglijn(externe link).

Een luisterend oor

Lokaal bestaat er het Meldpunt Eenzaamheid. Voelt u zich eenzaam? U kunt contact opnemen met het Meldpunt Eenzaamheid via telefoonnummer 045-545 6351 of stuur een e-mail naar info@impulskerkrade.nl. Lees ook meer over de aanpak tegen eenzaamheid binnen onze gemeente op de pagina Eenzaamheid.

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Behoefte aan een luisterend oor? Bel naar 0900-0767 of ga naar www.deluisterlijn.nl(externe link)

Ook is MIND(externe link) gestart met een landingspagina met allerlei informatie en tips om deze moeilijke tijd door te komen. Daarnaast zendt MIND elke dag van 11.00 tot 16.00 uur een livestream via YouTube(externe link) uit, in samenwerking met Out of the Box, om mensen die alleen thuis zitten, een huiskamer gevoel te geven. Mensen kunnen inbellen, vragen stellen, tips geven en gewoon lekker luisteren.

Het Rode Kruis(externe link) heeft een hulplijn geopend voor kwetsbare mensen in tijd van corona. Heeft u een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kunt u contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn: 070-4455 888. Via de Rode Kruis Hulplijn kunnen mensen over de zorgen praten, advies krijgen over hun specifieke situatie en waar nodig worden doorverwezen naar de juiste hulp.

De informatielijn van Mondriaan(externe link) biedt een luisterend oor, tips en adviezen in verband met corona en geestelijke gezondheid. De preventie-medewerkers hebben veel ervaring en expertise op dit vlak. Kan de preventiemedewerker niet helpen, dan zorgt hij of zij voor de juiste doorverwijzing. De publieksinformatielijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur op 088 5067202 of stel je vraag via publieksinformatielijn@mondriaan.eu.