Op zaterdag 18 december kregen we in Nederland weer een klap te verwerken. Net voor de feestdagen gaan we met zijn allen in een strenge lockdown. Heel moeilijk, de rek is er uit, we snakken allemaal naar de ‘gewone’ tijd. Onze gedachten gaan uit naar de ondernemers, de mensen in de cultuursector en alle anderen waarvoor deze lockdown heel heftig is.

Het is steeds lastiger om mee te blijven voelen met anderen, want het is vaak een ver-van-mijn-bed-show. Toch roepen we je op vol te houden! We kunnen dit samen! We denken ook aan alle mensen in de zorg, het onderwijs, de politie etc.: zij brengen elke dag offers in ons belang. En laten we de eenzamen in onze samenleving niet vergeten!

Met vaccinatie bescherm je jezelf, maar vooral ook de mensen om je heen. Dus ook als je jong en sterk bent, is vaccinatie belangrijk. En zonder booster ben je onvoldoende beschermd tegen de Omikron-variant. Op sociale media, op tv, radio en in de krant word je overspoeld met berichten. Er wordt veel nepnieuws verspreid. In dit artikel stellen we vragen aan burgemeester Petra Dassen-Housen en wethouder Leo Jongen van Zorg.

Vraag: Waarom zou ik me laten vaccineren of boosteren?

Petra Dassen: “Ik ga niet op de stoel van een wetenschapper zitten, ik ben burgemeester. Maar ik zie dat in onze stad weerstand is tegen vaccineren. Op dit moment heeft 75% van de 18- plussers in Kerkrade zich laten volledig vaccineren, tegen 86% landelijk. Dat is best een groot verschil. Misschien is het angst of stevige twijfel. In dat geval raad ik je aan contact te zoeken met een medisch deskundige, bijvoorbeeld je huisarts, om het gesprek hierover te voeren. In zo’n gesprek kun je jouw vragen stellen en kan hij of zij je van goede informatie voorzien.”

Vraag: Waar kan ik allemaal terecht? 

Leo Jongen: “Zoals de burgemeester aangeeft, kun je terecht bij bijvoorbeeld je huisarts. Maar er zijn nog meer plekken waar je terecht kunt als je vragen hebt over vaccineren of boosteren. Zo is er de Vaccinatie Twijfeltelefoon: 088 – 755 57 77, de website Over Vaccineren (externe link)en uiteraard kun je terecht op de website van de Rijksoverheid(externe link) Hier staat altijd de juiste info. 

Zwangere vrouwen en vrouwen die graag zwanger willen worden, twijfelen soms over vaccineren of boosteren. Ook voor hen geldt: laat je goed informeren, er doen de wildste verhalen de rondte. Vraag je huisarts, je verloskundige of je gynaecoloog. Meer info is ook te vinden op de website van de Rijksoverheid (externe link)
Bij de bibliotheek Kerkrade(externe link) kun je terecht voor hulp bij het maken van een vaccinatie-afspraak en het installeren van de coronacheckapp (als dat dadelijk weer nodig is na versoepeling van de maatregelen).

Vraag: Heeft u nog een boodschap voor ons?

Petra Dassen: “Ik kan me voorstellen dat de persconferentie ervoor heeft gezorgd dat we nog maar weinig lichtpuntjes zien: de werkdruk in de zorg is immens, inkomen van ondernemers staat onder druk, begrip voor elkaar verdwijnt, standpunten verharden en we kunnen niet doen wat we altijd gewend zijn te doen. Ik roep iedereen op om elkaar te blijven steunen. Stuur een kaartje, breng een bezoekje, heb oog voor de eenzamen in onze mooie stad. En praat met deskundigen over vaccineren en boosteren. Ik zie in ieder geval uit naar mijn afspraak in de Rodahal voor de boosterprik.”
 

Wethouder Leo Jongen in gesprek met een medewerker van de GGD. Burgemeester Petra Dassen sprak met een inwoner die voor een booster kwam.
Wethouder Leo Jongen in gesprek met een medewerker van de GGD. Burgemeester Petra Dassen sprak met een inwoner die voor een booster kwam.