Veiligheid in uw woonomgeving is van groot belang. Veiligheid is niet alleen een taak van de gemeente Kerkrade of de hulpdiensten, maar ook van u. Wij kunnen uw hulp als burger goed gebruiken. Burgernet, een uniek samenwerkingsverband tussen gemeente, politie en burgers, is een middel om een bijdrage te leveren aan die veiligheid.

Hoe werkt Burgernet?

Bij een overval, inbraak of vermist persoon kan vanuit de (politie)meldkamer een Burgernetactie worden opgesteld. Bent u deelnemer aan Burgernet (gratis deelname) en woont u in het betreffende gebied, dan krijgt u afhankelijk van de functie van uw telefoontoestel een gesproken bericht of een tekstbericht (SMS) op uw mobiel of vast telefoontoestel. Ook is het als Burgernetdeelnemer mogelijk, om via de e-mail berichten te ontvangen betreffende veiligheidsincidenten in uw buurt.

Tijdens een van deze berichtvormen wordt verteld wat er aan de hand is en wordt bijvoorbeeld gevraagd of u wilt uitkijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Als u naar aanleiding hiervan iets ziet, kunt u dat doorgeven door het nummer 0800-0011 (gratis) te bellen. U komt dan rechtsreeks in contact met een medewerker van de politiemeldkamer. Op die manier helpt u bij de opsporing en levert u een bijdrage aan een veilige leefomgeving.

Burgernet in de praktijk?

Iedereen heeft wel eens in zijn of haar directe omgeving te maken gehad met een overval, inbraak of een vermist persoon. Deze gebeurtenissen hebben een grote impact op de directe familie, vrienden en kennissen, maar zeker ook voor de buurt.

Hoe kan ik mij aanmelden voor Burgernet?

Wilt u ook een actieve rol spelen, bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Meld u zich dan vandaag nog aan op www.burgernet.nl(externe link). Hoe meer deelnemers aan Burgernet, hoe groter de kans dat gemeente, politie en burgers samen verdachte personen of voertuigen en/of vermiste personen opsporen en de veiligheid in onze gemeente wordt verhoogd.

Beschikt u niet over internet of een smartphone, dan is dit uiteraard geen probleem, dan kunt u o.a. ook een aanmeldformulier ophalen/invullen bij de gemeente Kerkrade, politie Kerkrade of bij de lokale ontmoetingsplekken voor de verschillende doelgroepen binnen Kerkrade. Daarnaast is het ook mogelijk om u telefonisch aan te melden, via het telefoonnummer van Bureau Burgernet: 043-4006962.

Burgernet app voor uw smartphone

Smartphone gebruikers kunnen altijd en overal meehelpen bij het opsporen van verdachte of vermiste personen. Daarnaast kan men worden geïnformeerd over veiligheidsaspecten in de directe omgeving.

De Burgernet app is in de App-store en de Play-Store gratis te downloaden.

www.burgernet.nl(externe link)
Bureau Burgernet Limburg
burgernet@gmzl.nl
043-4006962