De komende jaren gaan de gemeente Kerkrade, woningcorporatie HEEMwonen en andere partijen hard aan de slag om het leven en wonen in Bleijerheide te verbeteren.

Hiermee is al begonnen in 2019 met het zogenaamde ‘aanvalsplan Bleijerheide/Nulland’. Dit ging echter vooral over veiligheid. Ook is het gebied van de oude hoogbouwflats vernieuwd met het unieke project SUPERLOCAL. Nu is de rest van Bleijerheide aan de beurt. 

Grote investering

Voor het verbeteren van het leven en wonen in Bleijerheide hebben de partijen geld gekregen van Rijk, provincie en Stadsregio Parkstad Limburg. En met het geld dat HEEMwonen en gemeente zelf bijleggen, wordt in totaal de komende jaren zo’n 7,6 miljoen euro besteed in de buurt. Dit geld gaat naar het opkopen van slecht onderhouden eigen woningen die dan duurzaam worden opgeknapt of ruimte maken voor duurzame nieuwbouw. Ook wordt bekeken wat gedaan kan worden met de leegstaande panden en de braakliggende terreinen. Met alle acties die worden gedaan, proberen HEEMwonen en de gemeente ook andere partijen én buurtbewoners zover krijgen dat ze zich gaan inzetten voor het verbeteren van de leefbaarheid in Bleijerheide. 
 

Samen doorpakken

Wethouder Weijers (Ruimtelijke Ordening/Volkshuisvesting: “De bewoners van Bleijerheide hebben al jaren last van de problemen in de buurt. Het wordt tijd om nu samen door te pakken in het gebied. Want dat verdienen de inwoners. Hier hebben we uiteraard ook de hulp en bijdrage van de inwoners voor nodig. Door de bijdragen van de andere partijen, kunnen we de problemen nu groots aanpakken. In SUPERLOCAL hebben we gezien dat we samen veel kunnen bereiken en nu trekken we die lijn door in de rest van Bleijerheide.”

Wat gebeurt er al in Bleijerheide? 

Er is in Bleijerheide al van alles opgepakt. 

Aanvalsplan Bleijerheide/Nulland  

Hierin staan dingen als de aanpak van drugsoverlast, woonoverlast, kamerverhuur- en 
brievenbuspanden, jeugdoverlast, (woning)inbraken en verloedering van de
wijk. 

Buurtpark Prickbos

Samen met de werkgroep Prickbos is gekeken naar wat we kunnen doen met buurtpark 
Prickbos. Uitkomst is dat het gebouw en de openbare ruimte aangepakt worden. De 
Speeltuin krijgt alles in beheer. 

Kloostervleugel Pannesheide        

Bij Klooster Pannesheide is de gemeente samen met Steenvlinder bezig met woningen in de oude kloostervleugel. Hier komen kluswoningen en de omliggende ruimte krijgt een nieuwe invulling. De buurt wordt hierbij nadrukkelijk betrokken. Steenvlinder is een bedrijf die ook op andere plekken in het land markante gebouwen opknapt en klussers de woningen zelf laat afmaken.  

SUPERLOCAL

Het terrein van de voormalige hoogbouwflats heeft een ware metamorfose ondergaan. Hier is sprake van een innovatief en duurzaam project dat dit jaar wordt afgerond. De vier flats maken plaats voor 130 nieuwe betaalbare huurwoningen, een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners en omwonenden, een nieuwe openbare ruimte en een waterkringloop. 
 

Een dronefoto van Bleijerheide met links de flat in het SUPERLOCAL gebied en op de voorgrond de kerk.