Begin januari krijgen 10 basisscholen in Kerkrade afvalbakken om afval te scheiden. De afvalbakken dragen bij aan bewust en duurzaam gedrag bij de leerlingen. En ze helpen om in de klas over het scheiden van afval, klimaat en duurzaamheid te praten.

Het is belangrijk dat kinderen zich bewust zijn van de invloed van hun gedrag op het milieu. Het gaat immers om hun toekomst. Bijna 70 procent van de kinderen ziet klimaatverandering als een wereldwijde noodsituatie. Door op de scholen aandacht te besteden aan duurzaamheid, krijgen kinderen meer inzicht in duurzaamheid. Ze leren wat de effecten van klimaatverandering zijn en hoe zij hun steentje kunnen bijdragen aan het tegengaan van deze klimaatverandering.

Duurzaamheid als thema in het onderwijs
Door de plaatsing van de afvalbakken ontstaat er ook ruimte om met de kinderen over het klimaat te praten. Kinderen worden gestimuleerd om afval te scheiden en te letten op het gebruik van energie. Doordat ze hier op school actief mee bezig zijn, maken ze zich duurzame gewoontes eigen. De leerkracht laat bijvoorbeeld elke dag iemand aan het eind van de dag checken of alle lichten en computers uit zijn.

De afvalbakken worden volledig door de gemeente betaald. Movare gaat daarnaast nog op elke school een groene container plaatsen.