Poster met de tekst: Ik voelde me begrepen door andere jongeren te ontmoeten die ook zorgen.

Van 1 tot 7 juni organiseert de gemeente Kerkrade, samen met Impuls Kerkrade en het Steunpunt voor Mantelzorgers, verschillende activiteiten voor jongeren die zorgen.

Bijna een kwart van alle jongeren in Nederland zorgt voor iemand. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving die behoefte heeft aan ondersteuning. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Heeft bij jou thuis iemand een ziekte, beperking, depressie of verslaving? En maak je je daardoor vaak zorgen, of help je thuis veel mee door bijvoorbeeld boodschappen te doen of te zorgen voor die persoon? Dan ben jij een jonge mantelzorger!

“In de eerste week van juni zullen er diverse leuke activiteiten plaatsvinden voor jongeren die zorgen. De gemeente Kerkrade wil deze jongeren namelijk graag, in samenwerking met Impuls Kerkrade en het Steunpunt voor Mantelzorgers, in het zonnetje zetten”, aldus wethouder Jongen (Wmo). Wethouder Schlangen (Jeugd- en jongerenwerk): “Het doel is dat deze jongeren zich hier kunnen ontspannen en andere jongeren kunnen ontmoeten die ook zorgen. Natuurlijk zal er met al deze activiteiten rekening worden gehouden met de geldende corona-maatregelen”.

Het programma

Op dinsdag 1 juni zal de Week van de Jonge Mantelzorger van start gaan. De aftrap zal om 16:00 te zien zijn op Youtube. Voor de link kun je de gemeentelijke facebookpagina in de gaten houden. Bij deze aftrap zullen onder andere wethouder Jongen (Wmo) en wethouder Schlangen (Jeugd- en jongerenwerk) aanwezig zijn. Ook zal Pepijn Caumon, het gezicht van dit project en tevens zelf jonge mantelzorger, aanwezig zijn bij de aftrap.

Op de dag na de aftrap zal er een gezellige middag in de speeltuin in het Stadspark worden georganiseerd. Zowel kinderen als hun ouders kunnen hier een ontspannen middag beleven middels verschillende activiteiten. Daarnaast kunnen kinderen en ouders in gesprek gaan met mensen van het Steunpunt voor Mantelzorgers.

Op donderdag 3 juni vindt om 15:30 uur het gratis webinar ‘KRACHTIG & kwetsbaar’ plaats. Presentatrice Vivian Lataster gaat in gesprek met jonge mantelzorgers. Hun ervaringen en wensen staan centraal. Deelname aan het webinar is zowel waardevol voor jonge mantelzorgers als voor iedereen die in zijn of haar (vrijwilligers)werk of privé betrokken is bij een jonge mantelzorger. Aanmelden kan tot 27 mei. Klik hier om je aan te melden.(externe link)

Op vrijdag zal er een chill middag en chill night met een film en pizza worden georganiseerd. De chill middag is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 en de chill night voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. De deelnemers kunnen kiezen voor activiteiten zoals muziek luisteren, TikTok video’s maken en gezamenlijk gamen. Tijdens deze avond kunnen de jongeren met elkaar praten en ervaringen uitwisselen.

Als laatste zal er op zaterdag een uitje naar het blotevoetenpad in Brunssum worden georganiseerd. Jongeren kunnen hier op een laagdrempelige manier in contact komen met andere jongeren die zorgen en een leuke tijd beleven.

Na afloop van de activiteiten krijgen alle jongeren die zich hebben ingeschreven bij het Steunpunt voor Mantelzorgers een goodiebag mee naar huis.

Aanmelden

Hieronder is een overzicht van alle activiteiten te zien. Mocht je je voor een (of meerdere) van de activiteiten willen aanmelden, mail dan naar: dverbocht@impulskerkrade.nl

Dinsdag 1 juni

Activiteit

Tijdstip

Locatie

Aftrap Week van de Jonge Mantelzorger

16:00

Te bekijken via Youtube

Woensdag 2 juni

Activiteit

Tijdstip

Locatie

Middag in de speeltuin

13:00 – 16:00

Stadspark

Donderdag 3 juni

Activiteit

Tijdstip

Locatie

Webinar KRACHTIG &
kwetsbaar

15:30

Online aanmelden
(zie link in persbericht)

Vrijdag 4 juni

Activiteit

Tijdstip

Locatie

Chill middag
6 t/m 12 jaar

15:30 – 17:30

Jongerencentrum The Dream

Chill night
13 t/m 18 jaar

18:00 – 20:00

Jongerencentrum The Dream

Zaterdag 5 juni

Activiteit

Tijdstip

Locatie

Blotevoetenpad
6 t/m 12 jaar &
13 t/m 18 jaar

12.00 – 15.00

Blotevoetenpark Brunssum

Opstapplaats: Rodahal