Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een familielid of bekende die hulp nodig heeft. Meestal gaat het om zorg voor personen met een langdurige ziekte, een beperking of een hoge leeftijd.

Zorgt u voor een partner, vriend(in), kind, buurman, buurvrouw? Dan kunt u vragen of u begeleid en geholpen kunt worden bij het uitvoeren van deze zware taak.

Bij het Steunpunt voor Mantelzorg(externe link) kunt u terecht voor informatie en ondersteuning. Zij kunnen regelwerk van u overnemen, zoals het aanvragen van een pgb. Soms regelen zij ook praktische hulp bij de mantelzorg. Dit heet ook wel respijtzorg.

Wist u dat u als mantelzorger ook een vergoeding kunt krijgen vanuit de aanvullende zorgverzekering? Kijk voor meer informatie en een vergoedingsoverzicht op de website van Independer(externe link).

Mantelzorgcompliment kan weer worden aangevraagd

In de periode van 1 oktober tot 1 december 2022 kunnen hulpvragers voor hun mantelzorgers weer het zogenaamde mantelzorgcompliment aanvragen.

Ongeveer 5 miljoen mensen van 16 jaar of ouder geven mantelzorg. Dit doen zij voor bekenden of dierbaren die hulpbehoevend zijn. Zorgen voor je naaste is voor veel van hen vanzelfsprekend. Maar dit betekent niet dat het niet enorm gewaardeerd wordt.

Bent u hulpbehoevend en heeft u iemand die u mantelzorg geeft? Bijvoorbeeld een familielid, buurvrouw, vriend of iemand anders in uw directe omgeving? Dan kunt u voor hem of haar een blijk van waardering aanvragen van 200 euro: het Mantelzorgcompliment!

Infographic mantelzorgcompliment

Hoe kan ik een compliment aanvragen?

De aanvraagperiode loopt van 1 oktober tot 1 december 2022. Het Kerkraadse Mantelzorgcompliment moet door de hulpvrager worden aangevraagd via het Aanvraagformulier Mantelzorgcompliment 2022.