Bij de aanvraag van een omgevingsvergunning moet degene met een plan of een idee aangeven of en hoe inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij een aanvraag betrokken zijn en wat daar de resultaten van zijn. Hoe de initiatiefnemer anderen betrekt, mag hij of zij zelf bepalen. De gemeente Kerkrade helpt u met dit stappenplan voor participatie op weg en geeft handvatten voor hoe u uw omgeving kunt betrekken bij uw plan.

Over het algemeen geldt: hoe groter en complexer een plan, hoe meer effect het plan op de omgeving heeft en dus hoe belangrijker het betrekken van uw omgeving is. Dit heeft voor u meerdere voordelen:

  • Door uw omgeving te betrekken bij een plan zijn anderen op de hoogte van wat er speelt, en mogelijke zorgen die spelen over het plan kunnen wordenweggenomen.
  • Door anderen te betrekken kunt u goede ideeën of tips meenemen die u ontvangt van deelnemers in het plan, en er ontstaat ook meer betrokkenheid in de buurt.
  • Wanneer de omgeving wordt betrokken bij een plan wordt duidelijk of er wel of geen draagvlak is voor het plan. Dit kan ook zorgen eventueel bezwaar voorkomen.

In de gemeente Kerkrade onderscheiden we drie categorieën van participatie bij de omgevingsvergunning

Beoordeling gemeente

Participatie betekent niet dat iedereen het met uw plan eens moet zijn. Maar het zorgt er wel voor dat belanghebbenden op de hoogte zijn van uw plan. Ook kan het zorgen voor draagvlak voor uw plan. Wanneer u een omgevingsvergunning aanvraagt, kijkt de gemeente of en hoe u het betrekken van de omgeving heeft aangepakt.

De gemeente kijkt naar de volgende zaken:

  • Wie heeft u betrokken bij het plan?
  • Hoe heeft u hen betrokken bij het plan?
  • Wat heeft u gedaan met de resultaten van participatie?

Let op! U bent als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de uitvoering van participatie. 

U bent als initiatiefnemer verantwoordelijk voor de uitvoering van participatie. Participatie gebeurt voor de officiële indiening van de vergunning. De wettelijke zienswijze- en bezwaar-/beroepsprocedure komen niet te vervallen. Deze mogelijkheid blijft, naast het betrekken van de omgeving, ook bestaan. Wanneer de belanghebbenden het eens zijn met uw plan betekent dat niet automatisch dat de gemeente het plan ook goedkeurt. De gemeente beoordeelt de vergunningaanvraag en weegt alle belangen af om tot een besluit te komen. De gemeente moedigt participatie aan omdat het bijdraagt aan een goede afweging.

Als er geen participatie heeft plaatsgevonden, is dat niet meteen reden om een vergunningaanvraag te weigeren. Dat is wel het geval als uw plan valt onder de activiteiten waarvoor participatieplicht geldt, dit zijn vaak ‘grote plannen’. De de gemeenteraad van Kerkrade heeft een lijst met activiteiten vastgesteld die bepaalt in welke gevallen participatie verplicht is

Plannen waarbij participatie verplicht is

Downloads

Een pdf-bestand kunt u openen in verschillende pdf-lezers, zoals Adobe Acrobat Reader