Sanering schacht Willem 2 Domaniale Mijn
Op basis van onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd in december 2016, is besloten regionaal een aantal maatregelen te nemen om de kans op mogelijke effecten van vroegere mijnbouw te beperken. In 2022-2023 is de schacht Willem 2 gesaneerd.
Zoals u mogelijk weet, heeft er tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw in Limburg mijnbouw plaatsgevonden. De gevolgen daarvan zijn ook nu nog in de bodem van onze provincie merkbaar. Dat levert niet direct problemen op, maar het is wel iets waar we ons in de regio bewust van moeten zijn.
Een van de onderzochte vragen betreft de vraag of de mijnschachten (verticale toegangen tussen maaiveld en plaatsen in de ondergrond waar kolen werden gewonnen) ook naar de toekomst toe stabiel achtergelaten zijn bij het sluiten van de mijnen in 1969-1974. Het onderzoek concludeert dat er geen directe risico’s voor de veiligheid zijn. Om mogelijke gevolgen op langere termijn te voorkomen, heeft de minister geld beschikbaar gesteld om bij een aantal schachten aanvullend werk te verrichten om ervoor te zorgen dat de schachten ook in de toekomst geen problemen zullen geven.
Bij het sluiten van de mijn is de schacht Willem 2 voorzien van een betonprop die vanaf maaiveld zo’n 50m diep de schacht in gaat. Om deze prop en de schacht ook naar de toekomst toe stabiel te houden, was het nodig de lengte van de prop te vergroten.
Om de betonprop te kunnen verlengen, is op het in de schacht staande mijnwater eerst een drijvend materiaal gebracht. Dit was nodig omdat anders het aan te vullen beton meteen naar de bodem van de schacht zou verdwijnen. Op het drijvend materiaal zijn meerdere lagen beton aangebracht tot de nieuwe prop de onderkant van de oude prop bereikte om dan één prop te gaan vormen.