Referendum
Inwoners kunnen meedenken over belangrijke beslissingen van de gemeenteraad. Dit gebeurt meestal aan het begin van een project. Dit noemen we burgerparticipatie. Hierbij kunnen inwoners actief meedenken, meepraten en soms zelfs meebeslissen over plannen en beleid.
Burgerparticipatie is gericht op samenwerken en ideeën delen in een vroeg stadium van een project. Soms vinden inwoners dat hun stem niet genoeg is gehoord of denken inwoners dat een besluit niet goed is. Dan kan een referendum nodig zijn. Een referendum is een soort laatste redmiddel, een vangnet of een handrem. Het is een middel dat door inwoners of de gemeenteraad ingezet kan worden bij grote besluiten met een grote maatschappelijke impact. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bouw van windmolens of een herindeling. Bij een referendum mogen stemgerechtigde inwoners stemmen of ze voor of tegen een besluit van de gemeenteraad zijn.
De Referendumverordening Kerkrade 2025 beschrijft hoe een referendum wordt georganiseerd. Deze regels zorgen ervoor dat een referendum eerlijk en goed verloopt. Het geeft inwoners een extra mogelijkheid om hun mening te laten horen over belangrijke besluiten in Kerkrade.
Bent u van plan een verzoek voor een referendum in te dienen neem dan contact op met de griffie via griffie@kerkrade.nl
Wij kunnen u hierbij helpen en samen kijken naar de te nemen vervolgstappen.
De uitslag van een referendum is niet bindend. Dat betekent dat de gemeenteraad niet verplicht is om de uitslag van het referendum volledig over te nemen. De reden hiervoor ligt ook in onze Nederlandse grondwet. De gemeenteraad is volgens de wet verantwoordelijk voor het maken van beslissingen die passen bij de belangen van de hele gemeente. Hoewel de uitslag van een referendum laat zien wat inwoners belangrijk vinden, moet de gemeenteraad ook rekening houden met andere wetten, regels en belangen. De grondwet bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is om uiteindelijk de knoop door te hakken.