Omgevingsvisie

Hoe ziet Kerkrade eruit in 2050? 

Kerkrade werkt aan de omgevingsvisie, een toekomstvisie over de gemeente die een doorkijk geeft tot 2050. De gemeente Kerkrade vindt het belangrijk om dat samen met inwoners, ondernemers en organisaties te doen. We willen iedereen zo veel mogelijk betrekken bij de ontwikkeling van de stad.

De brug over de Hamweg en de Buitenring. Op de voorgrond een wandelpad, op de achtergrond velden en windmolens.

Wat is een omgevingsvisie?

De omgevingsvisie beschrijft de toekomst van onze gemeente. Hoe moet de gemeente er in 2050 uitzien? Al het gemeentelijke beleid over de leefomgeving wordt hierin opgenomen. Het gaat over verschillende onderwerpen zoals wonen, verkeer, natuur, water, bouwen en economie. Een daarbij is ook de leefbaarheid, veiligheid en gezondheid in de stad belangrijk.

De omgevingsvisie vervangt de huidige Structuurvisie Kerkrade die in 2011 is vastgesteld. De omgevingswet verplicht gemeentes om een omgevingsvisie uit te werken.

Wanneer is de omgevingsvisie afgerond?

De omgevingsvisie wordt in de tweede helft van 2025 afgerond. Eind 2025 wordt de visie voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.

Contact

Heeft u vragen, ideeën of wilt u iets kwijt over de omgevingsvisie van Kerkrade? Neem dan contact op via omgevingswet@kerkrade.nl

Samen werken aan de omgevingsvisie

Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners, ondernemers en partners meedenken en meepraten over de omgevingsvisie. Wij horen graag waar u trots op bent. Wat u belangrijk vindt en wat u graag anders ziet. Tijdens het maken van de omgevingsvisie zullen we de inwoners, ondernemers en partners hiervoor uitnodigen. Dit gebeurt op verschillende manieren.

  1. Afgerond: Gebiedssafari in de stad

    Tijdens de gebiedssafari werden straatgesprekken gevoerd in alle drie de wijken (Noord, Oost en West). De straatgesprekken vonden plaats in het voorjaar van 2023.

  2. Afgerond: Postkaart en online vragenlijst

    Alle inwoners van de stad ontvingen een postkaart van de gemeente. Daarmee nodigden we iedereen uit om wensen, ideeën en toekomstbeelden met ons te delen via het digitale platform Gemeentepeiler. 

  3. Afgerond: Toekomstduik

    Onder begeleiding van een aantal deskundigen zijn bijeenkomsten georganiseerd over de toekomst van de stad. In deze bijeenkomsten spraken we met verschillende doelgroepen (bijv. woningcorporaties, welzijnsorganisaties, jongeren, senioren) over de keuzes en vraagstukken van de toekomst.

  4. Afgerond: Tentoonstelling toekomstbeelden

    Met de resultaten uit de vragenlijst, de gebiedssafari en de toekomstduik zijn de toekomstbeelden van Kerkrade opgesteld. Deze toekomstbeelden werden door middel van een openbare tentoonstelling gepresenteerd in de stad tijdens het Festival 't Kirchroa va Morje.

  5. Afgerond: Notitie Reikwijdte en Detailniveau

    Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de mer-procedure voor de omgevingsvisie. Hiervoor wordt een omgevingseffectrapportage opgesteld. In deze rapportage worden allerlei effecten op de omgeving in onze gemeente onderzocht. Zo ontdekken we welke gevolgen bepaalde keuzes hebben voor de woon- en leefomgeving en voor het milieu. Dat helpt om te bepalen welke keuzes we voor de toekomst moeten maken. Een Notitie Reikwijdte en Detailniveau is de eerste stap. Daarin wordt uitgelegd wat er in de omgevingseffectrapportage onderzocht gaat worden. De reacties van belanghebbenden op deze notitie leest u in de Nota van zienswijzen en adviezen.

  6. Momenteel bezig: Ontwerp omgevingsvisie

    Veel inwoners en ketenpartners hebben meegedacht en input geleverd over de omgevingsvisie. We kregen veel ideeën en suggesties binnen via een online peiling, verschillende stadsgesprekken, de gebiedssafari’s in de drie wijken en de toekomstduik met ketenpartners. Met deze informatie zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat is de ontwerp-omgevingsvisie: de uitwerking van de toekomstplannen voor Kerkrade. 

    De ontwerp omgevingsvisie inzien

    Alle inwoners van Kerkrade mogen hun mening geven over de ontwerp-omgevingsvisie.

    U kunt het document lezen van vrijdag 6 juni 2025 tot en met donderdag 17 juli 2025. Dat kan digitaal of op het Stadskantoor.

    U vindt een digitale versie van de omgevingsvisie op het Omgevingsloket:

    Een papieren versie van de omgevingsvisie ligt bij het informatiecentrum op de begane grond van het Stadskantoor, Markt 33, 6461 EC. U kunt via 14 045 een afspraak maken om het document te komen bekijken. 

    Op de ontwerp-omgevingsvisie reageren

    Wilt u reageren op de ontwerp-omgevingsvisie? Dat kan door het indienen van een zienswijze. Een zienswijze is een formele reactie die een inwoner of organisatie kan indienen op een besluit of plan van de gemeente. Dat kan op verschillende manieren: 

    • Via een e-mail naar gemeentehuis@kerkrade.nl, met als onderwerp ‘Ontwerp-omgevingsvisie Kerkrade 2050’;
    • Per brief aan de gemeenteraad, postbus 600, 6460 AP Kerkrade;
    • Voor een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken via 14 045

    U kunt reageren tot en met 17 juli 2025.

  7. Nog te doen: Definitieve omgevingsvisie

    De gemeente weegt alle binnengekomen zienswijzen mee bij de besluitvorming. Die zienswijzen komen in een Nota van beantwoording, daaruit blijkt ook of uw zienswijze wel of niet heeft geleid tot een aanpassing van de ontwerp omgevingsvisie. Tegen een omgevingsvisie kunt u geen bezwaar of beroep indienen. De definitieve Omgevingsvisie wordt in het vierde kwartaal van 2025 ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd