In Kerkrade-Centrum geldt betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur. Op alle locaties parkeert u altijd het eerste uur gratis.

Op zondag parkeert u overal de hele dag gratis. 

U kunt kiezen uit de volgende manieren van betaald parkeren:

 • Parkeren in de parkeergarage met parkeerticket
 • Cameraparkeren met kentekenregistratie op parkeerterreinen
 • Parkeerautomaten met kentekeninvoer bij parkeervakken langs wegen

Hoe dichter bij het centrum, hoe hoger het parkeertarief:

 • In het directe centrum betaalt u na het eerste uur € 1,50 per uur of een dagtarief van € 8,-
 • Aan de rand van het centrum betaalt u na het eerste uur € 1,- per uur of een dagtarief van € 5,-
 • Bent u bereid om 5 à 12 minuten te lopen naar het centrum, dan kunt in Kerkrade ook gratis parkeren.

Download onderstaande stadsplattegrond (PDF) voor meer informatie over locaties en tarieven in het centrum van Kerkrade.

Overzicht parkeerlocaties en tarievenlink naar pdf bestand

Parkeren in de parkeergarage met parkeerticket

In de parkeergarage Orlandopassage wordt gebruik gemaakt van slagbomen. Op de automaat bij de slagboom drukt u op de knop om een parkeerticket te bemachtigen. De slagboom gaat open en u kunt naar binnen rijden en parkeren. U bezoekt het centrum en bij terugkomst voert u het ticket in bij de automaat en betaalt u het verschuldigde bedrag.

Bent u binnen het gratis uur bij de automaat, dan krijgt u het parkeerticket direct retour en kunt u gratis uitrijden. Bent u langer dan een uur in het centrum gebleven, dan verschijnt in het scherm het verschuldigde bedrag en kunt u met de bankpas betalen (volg instructies op de betaalautomaat).

Na betaling krijgt u uw parkeerticket weer terug en vervolgens rijdt u met uw auto naar de slagboom en voert daar het ticket weer in bij de automaat. De slagboom gaat open en u kunt de parkeergarage verlaten. Na betaling heeft u tien minuten de tijd om het parkeerterrein te verlaten.

Let op: in de parkeergarage kan alleen met de bankpas betaald worden.

Cameraparkeren met kentekenregistratie op parkeerterreinen

Op de volgende locaties wordt gebruik gemaakt van cameraparkeren:

 • Kloosterraderplein
 • Europaplein
 • Kerkplein
 • Theaterplein
 • Einderdek

Terrein oprijden en parkeren

Een camera registreert bij het oprijden van het parkeerterrein het kenteken van de auto en slaat dat tijdelijk op. De gescande kentekens worden in een beveiligde omgeving opgeslagen. U parkeert en bezoekt het centrum.

Na uw bezoek aan het centrum

Bij terugkomst voert u het kenteken in op de parkeerautomaat. In het scherm verschijnt het verschuldigde bedrag en kunt u betalen. Daarna kunt u uw auto pakken en het parkeerterrein verlaten.

Na betaling heeft u tien minuten de tijd om het parkeerterrein te verlaten, anders wordt een parkeerboete verstuurd naar de eigenaar van de auto.

Binnen het uur terug bij uw auto?

Als u binnen het gratis uur terug bent bij uw auto, hoeft u uw kenteken niet in te voeren bij de automaat en kunt u gewoon uitrijden.

Twijfelt u of u langer dan een uur bent weggeweest? Voer dan uw kenteken in bij de automaat. Wanneer de automaat aangeeft dat u kunt uitrijden zonder te betalen, dan bent u minder dan een uur weggeweest.

Terrein verlaten

Bij het uitrijden registreert een camera het kenteken opnieuw. Als er is betaald, of als u binnen het gratis uur bent uitgereden, dan wordt het kenteken uit de database verwijderd. Alleen kentekens waar niet of onvoldoende voor betaald is, worden verder verwerkt.

Parkeerautomaten met kentekeninvoer bij parkeervakken langs wegen

Bij de parkeervakken langs de wegen in het centrum staan parkeerautomaten met kentekeninvoer waar u vooraf voor de gewenste parkeertijd betaalt.

U parkeert uw auto, voert bij de automaat het kenteken van uw auto in en koopt een parkeerticket voor de gewenste parkeertijd. Na betaling krijgt u uit de automaat een parkeerticket met daarop het kenteken van uw voertuig en de eindtijd van de parkeertijd; deze legt u achter de voorruit van uw auto. Vervolgens kunt u het centrum bezoeken.

Voorkom een boete: zorg dat u op tijd terug bent bij uw auto, zodat de eindtijd die op uw parkeerticket staat niet overschreden wordt.

Wilt u liever achteraf betalen voor de precieze parkeertijd? Dat kan middels mobiel parkeren.