Verdient iemand volgens u een lintje? Aanvragen duurt best lang. Wilt u de uitreiking bij de lintjesregen laten plaatsvinden (Koningsdag)? Dien uw aanvraag dan in vóór 1 juli.

Onderscheidingen kunnen ook worden uitgereikt bij bijzondere gelegenheden, zoals een 50-jarig bestaansfeest. Vraag deze minimaal zes maanden voor uitreiking aan.

Voor wie?

Burgemeester Petra Dassen-Housen mag onderscheidingen uitreiken aan iedereen die zijn verdiensten in de gemeente Kerkrade uitvoert. Ook als hij of zij niet in Kerkrade woont.

Hoe vraagt u aan?

Op www.lintjes.nl(externe link) vindt u aanvraagformulieren. Gebruik die voor het indienen van een decoratievoorstel.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een lintje moet de kandidaat aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke dat zijn, kunt u vinden op www.lintjes.nl(externe link) 

Twijfelt u of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje? Bel dan even met de gemeente via 14 045. Daar kunt u ook terecht voor uitleg over de aanvraagprocedure.

Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken voor (sport-)verenigingen, stichtingen en instellingen. U vraagt de erepenning aan als uw organisatie een jubileum viert. Dit kan bij het 50-jarig bestaan of elke 25 jaar erna.

Krijgt uw organisatie de Koninklijke Erepenning? Dan mag u deze titel aan uw naam, logo en briefpapier toevoegen. U mag ook het koninklijk wapen gebruiken.

De aanvraag loopt via de burgemeester van de plaats waar de vereniging, stichting of instelling is gevestigd. De burgemeester controleert de aanvraag en stuurt hem door, samen met zijn advies, naar de Gouverneur. Die stuurt hem op zijn beurt weer door naar de Koning. De Gouverneur laat de aanvrager weten wat de Koning heeft besloten.

Aan de toekenning van de erepenning zijn voorwaarden verbonden. Kijk voor de voorwaarden op www.koninklijkhuis.nl(externe link)