Wat is het?

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? En hebt u een minimum inkomen en woont u in de gemeente Kerkrade? Vraag dan een bijdrage van de gemeente aan. De bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en situatie.

Let op:

Lees eerst de voorwaarden bij 'Hoe werkt het'. Dan weet u of u in aanmerking kunt komen voor een bijdrage in de kosten voor kinderopvang.

Hoe werkt het?

De gemeente geeft alleen maar een bijdrage in de kosten voor kinderopvang als u reeds een kinderopvangtoeslag van de belastingdienst ontvangt. Heeft u geen kinderopvangtoeslag, dan moet u deze eerst aanvragen via de website MijnToeslagen van de belastingdienst (zie Direct regelen)

Als u wel een kinderopvangtoeslag van de belastingdienst ontvangt, dan kunt een gemeentelijke bijdrage in de kosten voor kinderopvang aanvragen als u :

  • een ouder bent met een bijstandsuitkering via de Participatiewet, of een uitkering via de Ioaw, Ioaz of de Algemene nabestaandenwet en een re-integratietraject van de gemeente volgt.
  • een ouder bent die parttime werkt en een aanvullende bijstandsuitkering via de Participatiewet, Ioaw, Ioaz of de Algemene nabestaandenwet krijgt.
  • een ouder bent maar als schoolgaande minderjarige wegens zeer bijzondere omstandigheden een bijstandsuitkering voor levensonderhoud ontvangt.

Via de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst heeft u recht op 94 % van de kosten voor kinderopvang. De gemeentelijke bijdrage is dan het restant tot 100 % van de kosten.

Wat moet ik doen?

Regel eerst kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst(externe link).

Krijgt u kinderopvangtoeslag van de belastingdienst en voldoet u aan de voorwaarden? Vraag dan de gemeentelijke bijdrage in de kosten voor kinderopvang aan via de website van de gemeente Kerkrade of u kunt het aanvraagformulier ophalen bij het Activerium, Marktstraat 6 in Kerkrade.

Hoe lang duurt het?

Binnen 8 weken na de aanvraag krijgt u schriftelijk bericht van de gemeente.