Inburgeringscursus volgen
Wat is het?
Mensen die voor lange tijd met een verblijfsvergunning in Nederland komen wonen, moeten Nederlands leren spreken en weten hoe de samenleving in elkaar zit. Als deze mensen in Nederland willen blijven wonen en werken, moeten zij inburgeren.
Om te bewijzen dat ze de taal spreken en weten hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit, leggen nieuwkomers een verplicht inburgeringsexamen af. Het inburgeringsexamen bestaat uit zes onderdelen: schrijfvaardigheid, leesvaardigheid, spreekvaardigheid, luistervaardigheid, kennis Nederlandse Maatschappij en oriëntatie Nederlandse arbeidsmarkt en een participatieverklaring. Slaagt iemand voor alle onderdelen, dan is hij ingeburgerd en krijgt hij een inburgeringsdiploma.
Hoe werkt het?
Mensen die moeten inburgeren, zijn inburgeringsplichtig. Er zijn afspraken voor de mensen die moeten inburgeren. Die afspraken zijn niet voor iedereen hetzelfde. De mensen die moeten inburgeren worden verdeeld in 3 groepen: nieuwkomers, oudkomers en geestelijke bedienaren.
U bent nieuwkomer als u:
- Geen Nederlands paspoort heeft,
- tussen de 16 en 65 jaar oud bent
- en na 1 januari 2007 in Nederland bent komen wonen
U bent ook nieuwkomer als u:
- Geen Nederlands paspoort heeft,
- tussen de 16 en 65 jaar oud bent,
- en u op 31 december 2006 nieuwkomer was volgens de oude Wet inburgering nieuwkomers. Dat betekent dat u zich al voor 1 januari 2007 bij de gemeente heeft gemeld om in te burgeren of dat u op 31 december 2006 al bezig was met een inburgeringcursus.
U bent oudkomer als u:
- Geen Nederlands paspoort heeft,
- tussen de 16 en 65 jaar oud bent,
- voor 1 januari 2007 al in Nederland woonde,
- minder dan acht jaar in Nederland heeft gewoond toen u nog leerplichtig was (iedereen tussen de 5 en 17 jaar is in Nederland leerplichtig. Hij of zij moeten dan naar school),
- en geen diploma’s heeft die laten zien dat u de Nederlandse taal en Nederland goed kent.
U bent geestelijke bedienaar als u werk heeft dat met een godsdienst of kerk te maken heeft. Voorbeelden van geestelijke bedienaren zijn:
- voorganger of pastor (bijvoorbeeld imam, dominee, ziekenhuispastor, rabbijn, pandit)
- pastoraal werker
- godsdienstleraar
- leraar levensbeschouwing
- humanistisch raadsman of –raadsvrouw
- zendeling
- (overleg met de gemeente als u niet zeker weet of u geestelijk bedienaar bent)
Asielzoekers hoeven niet in te burgeren. Sterker nog, ze mogen zelfs niet inburgeren zolang ze in de asielprocedure zitten. Zodra ze erkend worden als vluchteling en in Nederland mogen blijven, móeten ze inburgeren. Vluchtelingen die sinds 2013 inburgeringsplichtig zijn, zijn zelf verantwoordelijk voor hun inburgering.
U betaalt de inburgeringscursus en het examen zelf. Kunt u de inburgeringscursus en het examen niet betalen? U kunt geld lenen via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Lukt het niet om het examen te halen? Dan kunt u vragen of u het examen niet hoeft te maken.
Moet u verplicht inburgeren en heeft u na 1 januari 2013 een verblijfsvergunning gekregen? Dan kunt u uw vragen stellen aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) via de website www.inburgeren.nl of via de inburgeringstelefoon, tel: 050 5999 600.
Heeft u voor 1 januari 2013 uw verblijfsvergunning gekregen of bent u niet verplicht om in te burgeren? Neem dan contact op met uw gemeente of Bureau Integratie Impuls Kerkrade. Impuls draagt bij aan een succesvolle inburgering van nieuwkomers in Kerkrade. Bij Impuls kunt u terecht voor lessen of programma’s over de Nederlandse samenleving en voor individuele begeleiding bij uw inburgeringstraject.
Hoe lang duurt het?
Heeft u in het buitenland al een inburgeringsexamen gedaan? Dan moet u binnen 3,5 jaar slagen voor uw inburgeringsexamen in Nederland.
Heeft u nog geen inburgeringsexamen in het buitenland gedaan? Dan moet u binnen 5 jaar slagen voor uw inburgeringsexamen in Nederland.
Als u het inburgeringsexamen niet haalt, moet u het nog een keer overdoen. U doet net zo vaak het examen totdat u het haalt. Tot die tijd krijgt u geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Werkt u niet voldoende mee en haalt u het examen daarom niet, dan kan de gemeente u een boete geven.
Niet gevonden wat u zocht?
We doen ons best om onze informatie zo duidelijk en volledig mogelijk aan te bieden. Heeft u iets niet kunnen vinden of is er iets onduidelijk? Laat het ons weten via het feedbackformulier. Zo kunnen wij onze website blijven verbeteren.