Wat is het?

Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat.

Er zijn 3 soorten gezondheidsverklaringen:

  • Gezondheidsverklaring Rijbewijs
  • Gezondheidsverklaring Groot Rijbewijs
  • Gezondheidsverklaring 75+

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om een papieren gezondheidsverklaring voor Rijbewijs en Groot Rijbewijs bij de gemeente af te halen.

De gezondheidsverklaring 75+ kunt u wel nog bij de gemeente afhalen, hiervoor dient u wel een afspraak te maken. Dit kan online of telefonisch via 14 045

Wat moet ik doen?

Online een afspraak maken

Telefonisch een afspraak maken kan via nummer 14 045

Hoe werkt het?

Er zijn twee mogelijkheden om uw gezondheidsverklaring via het CBR te bestellen.

1. Met DigiD

Indien u een Gezondheidsverklaringen voor het Rijbewijs of het Groot Rijbewijs nodig heeft, kunt u de Gezondheidsverklaringen digitaal via DigiD invullen via Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl(externe link)). Hier koopt u online uw gezondheidsverklaring en vult dit meteen in. Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Als u de gezondheidsverklaring digitaal indient kan u via Mijn CBR de status van de aanvraag op elk moment bekijken. Het digitaal via DigiD indienen van de Gezondheidsverklaring versnelt het proces.

2. Zonder DigiD

Indien u niet de mogelijkheid heeft om de Gezondheidsverklaring digitaal via DigiD in te vullen, kunt u een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. Dit kost 11,35 euro extra in verband met de extra handmatige werkzaamheden.

De bestelmogelijkheden voor papier zijn:

  • Gezondheidsverklaring voor alle rijbewijzen: via de webshop(externe link) van het CBR. Dit kan zonder DigiD en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen via iDeal.
  • Gezondheidsverklaring voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem). Betalen alleen mogelijk met pin.
  • Gezondheidsverklaring voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
  • Gezondheidsverklaring voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

Op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring(externe link) vindt u meer informatie over uw gezondheidsverklaring.

Wat kost het?

De Gezondheidsverklaring (GV) kost € 41,35