Bent u gezond genoeg om een rijbewijs te halen of uw rijbewijs te verlengen? Dit beoordeelt het CBR met de Gezondheidsverklaring. Deze vult u zelf in. Op deze manier weet u zeker dat u veilig de weg op gaat. 

Er zijn 3 soorten gezondheidsverklaringen:

  • Gezondheidsverklaring Rijbewijs
  • Gezondheidsverklaring Groot Rijbewijs
  • Gezondheidsverklaring 75+

Vanaf 1 januari 2022 is het niet meer mogelijk om een papieren gezondheidsverklaring voor Rijbewijs en Groot Rijbewijs bij de gemeente af te halen.

De gezondheidsverklaring 75+ kunt u wel nog bij de gemeente afhalen, hiervoor dient u wel een afspraak te maken. Dit kan online of telefonisch via 14 045

Wat kost het?

In 2023 kost de Gezondheidsverklaring (GV) € 41,35

Hoe werkt het?

Er zijn twee mogelijkheden om uw gezondheidsverklaring te bestellen.

1. Met DigiD

Indien u een Gezondheidsverklaringen voor het Rijbewijs of het Groot Rijbewijs nodig heeft, kunt u de Gezondheidsverklaringen digitaal via DigiD invullen via Mijn CBR (http://mijn.cbr.nl(externe link)). Hier koopt u online uw gezondheidsverklaring en vult dit meteen in. Het voordeel van digitaal indienen is dat het sneller gaat dan de papieren aanvraag. Als u de gezondheidsverklaring digitaal indient kan u via Mijn CBR de status van de aanvraag op elk moment bekijken. Het digitaal via DigiD indienen van de Gezondheidsverklaring versnelt het proces.

2. Zonder DigiD

Indien u niet de mogelijkheid heeft om de Gezondheidsverklaring digitaal via DigiD in te vullen, kunt u een papieren Gezondheidsverklaring bestellen. Dit kost 11,35 euro extra in verband met de extra handmatige werkzaamheden.

De bestelmogelijkheden voor papier zijn:

  • Gezondheidsverklaring voor alle rijbewijzen: via de webshop(externe link) van het CBR. Dit kan zonder DigiD en wordt binnen 5 werkdagen verstuurd. Betalen via iDeal. 
  • Gezondheidsverklaring voor alle rijbewijzen: op de CBR-examenlocaties (Amsterdam, Rijswijk, Eindhoven en Arnhem). Betalen alleen mogelijk met pin.
  • Gezondheidsverklaring voor groot rijbewijs: via een aantal Arbodiensten en werkgevers.
  • Gezondheidsverklaring voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.voor rijbewijs special needs, BTS en mensen in het revalidatietraject: via revalidatiecentra.

Op www.cbr.nl/gezondheidsverklaring(externe link) vindt u meer informatie over uw gezondheidsverklaring.

Direct regelen

Online een afspraak maken

Telefonisch een afspraak maken kan via nummer 14 045

Is de informatie op deze pagina volledig?