Gemeentelijke financiën
De gemeente Kerkrade gebruikt een vaste planning om het gemeentegeld te plannen en te beheren. Dit heet de financiële cyclus.
Deze cyclus begint met het maken van een begroting: een plan waarin staat hoeveel geld er nodig is en waarvoor.
Tijdens het jaar bekijkt de gemeente of alles goed loopt. Aan het eind van het jaar maakt de gemeente een jaarrekening. Daarin staat wat er met het geld is gedaan.
Financiële cyclus
Momenteel bezig: Coalitieakkoord
Aan het begin van een bestuursperiode maken de partijen die de coalitie vormen samen een coalitieakkoord.
Dit is een politiek document. Het is het hoofdlijnenakkoord waarmee de coalitie aan de slag gaat in een bestuursperiode, in dit geval de periode 2022-2026. Het vormt de basis van het collegeprogramma.
Momenteel bezig: Collegeprogramma
Het college werkt de inhoud van het coalitieakkoord uit in een collegeprogramma.
Het collegeprogramma is een bestuurlijk document. In dit document geeft het college van burgemeester en wethouders aan wat zij de komende jaren gaat doen en wil bereiken. Het is een werkdocument voor het college.
Momenteel bezig: Begroting
De begroting wordt rond de zomerperiode gemaakt en uiterlijk half november door de gemeenteraad vastgesteld. De begroting bevat naast de financiële gegevens ook de beleidsspeerpunten voor de lopende jaren.
In de begroting geeft het college aan wat het voor de stad wil bereiken, wat daarvoor moet gebeuren en hoeveel dit gaat kosten. In de vergadering waarin de begroting wordt vastgesteld, spreken de in de raad vertegenwoordigde fracties hun algemene beschouwingen uit. Deze algemene beschouwingen vindt u terug in de notulen van de betreffende raadsvergadering op de website met bestuurlijke informatie.
De beschouwingen worden vervolgens in een van de volgende raadsvergaderingen vastgesteld.
Momenteel bezig: Bestuursrapportage
Halverwege het jaar wordt middels de Bestuursrapportage (BURAP) verslag gedaan van de stand van zaken van de verschillende gemeentelijke activiteiten en projecten.
Momenteel bezig: Jaarrekening
Na afloop van het jaar wordt de Jaarrekening gemaakt. In de jaarrekening legt het college aan de raad uit wat er gebeurd is met het geld van het vorige jaar. De raad kan dan kijken of het college het geld heeft gebruikt zoals was afgesproken in de begroting. De gemeenteraad controleert of het college goed en verstandig te werk is gegaan. En of het college heeft gedaan wat afgesproken was, en de doelen ook echt zijn gehaald. De vaststelling van de Jaarrekening moet vóór half juli plaatsvinden.