Een kijkje achter de schermen bij de leerwerklijnen van het Ontwikkelcentrum Flexiforum
Het Ontwikkelcentrum Flexiforum biedt inwoners met een bijstandsuitkering intensieve begeleiding en training om hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Met drie leerwerktrajecten in de zorg, groenvoorziening en retail krijgen deelnemers de kans hun talenten te ontdekken en zich verder te ontwikkelen, met als doel door te stromen naar betaald werk.
De Ruilwinkel en Woonzorg Elisabeth Stift werken samen met het Ontwikkelcentrum Flexiforum. In dit interview vertellen May Hol, bestuurder van de Ruilwinkel, en Michel Renierkens, bestuurder van Woonzorg Elisabeth Stift, over hun ervaringen en inzichten over de leerwerktrajecten die zij aanbieden.
Kansrijke leeromgeving
“Het leer-werktraject binnen de Ruilwinkel is een geweldige kans voor mensen in de bijstand om weer actief deel te nemen aan de arbeidsmarkt,” vertelt May. “Toen we de Ruilwinkel tien jaar geleden opstartten, hadden we twee doelstellingen: het bevorderen van hergebruik van materialen en het bieden van werkervaring aan mensen met een bijstandsuitkering, zodat ze weer de stap naar de arbeidsmarkt kunnen zetten. Het leerwerktraject maakt het mogelijk om deze doelstellingen te realiseren.”
Er is nu nog meer focus op de ontwikkeling van de deelnemers. “Met de komst van ontwikkelcoaches binnen de leerwerklijnen, kunnen we deelnemers nog beter begeleiden,” vertelt May. “De coaches richten zich op de persoonlijke en professionele groei van de deelnemers en stimuleren de uiteindelijke doorstroom naar een betaalde baan. Het doel is duidelijk: mensen helpen hun werknemersvaardigheden te ontwikkelen en hen te begeleiden naar duurzame werkplekken.”
Succesverhalen
May merkt op dat dit ook daadwerkelijk gebeurt: “We hebben al veel succesverhalen. Regelmatig stromen mensen door naar een betaalde baan, bijvoorbeeld bij bedrijven als IKEA of callcenters. Dat is precies wat we willen bereiken met het leerwerktraject: mensen helpen om hun werknemersvaardigheden te ontwikkelen en hen te begeleiden naar een duurzame werkplek. Maar, iedere deelnemer die hier groeit, is voor ons al een succesverhaal op zichzelf.”
Michel Renierkens vertelt over het leerwerktraject bij Woonzorg Elisabeth Stift: “In 2015 zijn we begonnen met de opzet voor het Woonzorg Elisabeth Stift, gericht op het huisvesten en ondersteunen van alleenstaande ouderen. Al vanaf het begin maakten we in ons plan ruimte voor re-integratiekandidaten. Dit sluit perfect aan bij onze missie: we zorgen niet alleen voor onze bewoners, maar bieden ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om weer hun plek in de samenleving te vinden.”
Praktijkgerichte werkervaring
Michel legt uit hoe het leerwerktraject in de praktijk werkt: “Onze re-integratiekandidaten vervullen rollen als gastvrouw of gastheer, waarbij ze de bewoners ondersteunen in het verzorgen van maaltijden, huishoudelijke taken en activiteiten. Daarnaast hebben we kandidaten die werken in de tuin of het onderhoud van het gebouw verzorgen. Dit biedt hen waardevolle werkervaring in de praktijk.”
Net als bij de Ruilwinkel, zijn er nu ook binnen Woonzorg Elisabeth Stift ontwikkelcoaches die de begeleiding van de deelnemers op zich nemen. Michel: “Tot eind 2024 verzorgden we zelf de werkbegeleiding, maar met de komst van de ontwikkelcoaches vanuit de gemeente hebben we deze taak kunnen overdragen. Dit zorgt voor meer continuïteit en snellere door- en uitstroom van kandidaten. We zien al veel positieve resultaten: sommige deelnemers stromen door naar een betaalde functie als zorgassistent of volgen een interne opleiding bij MeanderGroep. Ook zijn er kandidaten die doorstromen naar betaald werk in de groensector.”
Succesvolle samenwerkingen
De samenwerking van het Ontwikkelcentrum Flexiforum met lokale partners zoals de Ruilwinkel en Woonzorg Elisabeth Stift, toont aan hoe effectief leerwerktrajecten kunnen zijn in het begeleiden van mensen met een bijstandsuitkering naar duurzaam werk. Dankzij intensieve begeleiding, praktische ervaring en de nauwe samenwerking met lokale partners krijgen deelnemers de kans om hun talenten te ontwikkelen en weer volwaardig deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Zoals May zegt: “Iedereen die vooruitgaat, is een succes voor ons. En die successen blijven groeien.”
