Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur of ruziënde buurtbewoners op straat. Drie op de tien bewoners zeggen dat overlast door buurtbewoners weleens voorkomt in hun buurt. In de meeste gevallen is de overlast niet ernstig genoeg om de politie erbij te roepen. Buurtbemiddeling biedt dan gelukkig uitkomst. 

Zelf oplossend vermogen

Buurtbemiddeling wordt in Nederland al meer dan 20 jaar met succes toegepast. Getrainde buurtbemiddelaars helpen om conflicten tussen buren weer te bespreken, zodat zij samen naar oplossingen zoeken. Buurtbemiddeling helpt bij het oplossen van 7 van de 10 burenruzies.

Gewone mensen

Dit project leunt bijna volledig op de inzet van vrijwilligers. Mensen die zelf in de wijk wonen en dicht bij de buurt staan. Mensen die zelf weten hoe het is om overlast te ervaren. Gewone mensen. De taal van het bemiddelen kan bijna iedereen leren.

Bemiddelaars worden niet zomaar aan het werk gezet. Zij krijgen een basistraining Buurtbemiddeling en krijgen ondersteuning van een professional van Impuls. De training gaat over actief luisteren, grondhouding en gesprekstechniek. 

Hoe simpel dat soms ook lijkt op papier, zo moeilijk is dat vaak in de praktijk. “Iedereen ziet toch dat de takken van die boom van buur A 3 meter de tuin van buur B in groeien. Snoeien die handel!” Toch? Niets is minder waar. Buur A en B moeten zelf tot een oplossing komen die voor beide partijen werkt. Wat de bemiddelaar daarvan vindt is helemaal niet belangrijk. 

Lokale samenwerking

Buurtbemiddeling Kerkrade is een samenwerking van Gemeente Kerkrade, de politie en de woningcorporaties HEEMWonen, Wonen Zuid en Wonen Limburg. De uitvoering is uitbesteed aan welzijnsinstelling Impuls. 

Zelf bemiddelen

Bent u geïnteresseerd in het proces van bemiddelen en wilt u weten hoe dit eruit ziet? U kunt contact contact opnemen met Helma Kölgen, Coördinator Buurtbemiddeling Kerkrade Impuls. Zij is te bereiken op nummer 045-5456351 en legt u graag uit wat we doen bij Buurtbemiddeling en hoe we dat doen.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom! Om vrijwilliger te worden hoeft u overigens niet per se in Kerkrade te wonen.