Wat is het?

Tijdelijke regeling bijzondere bijstand energiekosten 2022/2023

Hebt u een laag inkomen? En zijn uw energiekosten hoger door de gestegen gasprijzen? Dan kunt u bijzondere bijstand hoge energiekosten aanvragen. Deze regeling is een aanvulling op de bestaande regels voor bijzondere bijstand. Deze aanvulling is er voor inwoners van Kerkrade met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum. Hoeveel u krijgt, ligt aan uw verhoogde termijnbedrag, de hoogte van uw inkomen en uw vermogen. Kreeg u de energietoeslag van ons? Dan verrekenen wij eerst uw energietoeslag. Ook andere tegemoetkomingen van het rijk worden indien van toepassing in mindering gebracht. Bijvoorbeeld de tegemoetkomingen van € 190,- voor de maanden november en december 2022.

Wat is 130% van de bijstandsnorm voor de bijzondere bijstand energiekosten?

Onderstaande (netto) bedragen zijn 130% van de bijstandsnorm van 1 januari 2023 inclusief vakantiegeld.

Leefvorm

maximaal maandinkomen met vakantiegeld

U bent alleenstaande van 21 jaar tot pensioenleeftijd

€ 1.555

U bent alleenstaande ouder van 21 jaar tot pensioenleeftijd

€ 1.555

U bent gehuwd of samenwonend van 21 jaar tot pensioenleeftijd

€ 2.221

U bent alleenstaand en gepensioneerd

€ 1.728

U bent gehuwd of samenwonend en gepensioneerd

€ 2.350

* Deze bedragen zijn in hele Euro's naar boven afgerond.

Hoe werkt het?

Voor de tijdelijke regeling bijzondere bijstand voor uw energiekosten gelden de volgende voorwaarden: u woont rechtmatig in Nederland; u woont in Kerkrade; het energiecontract en huurcontract staan op uw naam; u hebt een maximaal inkomen tot 130% van het sociaal minimum; u hebt te weinig vermogen om de kosten zelf te betalen; u kunt aantonen dat u hoge energiekosten hebt door de gestegen energieprijzen die u niet zelf kunt betalen.

Energietoeslag 2022 en 2023

Hebt u een inkomen tot 120% van het sociaal minimum?

Dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor de energietoeslag van € 1.300,- voor 2022. Hebt u deze nog niet gekregen of aangevraagd? Vraag dan eerst de energietoeslag aan voordat u deze tijdelijke regeling bijzondere bijstand energiekosten aanvraagt. Uw energietoeslag wordt verrekend met de vergoeding van de tijdelijke regeling bijzondere bijstand hoge energiekosten.

Voor het uitbetalen van de energietoeslag van € 1.300,- voor 2023 zijn wij nog in afwachting van nadere richtlijnen van het rijk. Zodra wij nadere informatie van het rijk hebben ontvangen, zullen wij u informeren over het uitbetalen van deze energietoeslag in 2023.

Wat moet ik doen?

U kunt de aanvraag voor bijzondere bijstand energiekosten indienen vóórdat u de kosten gaat maken maar ook achteraf als u de kosten al gemaakt heeft.

Het aanvraagformulier bijzondere bijstand staat op de website van de gemeente Kerkrade onder bijzondere bijstand.