Wat is het?

U kunt en wilt graag werken. Maar u kunt geen werk vinden of behouden, omdat u begeleiding nodig hebt of uw werkplek aangepast moet worden door een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking. Als dit zo kostbaar of intensief is dat die investering niet van een werkgever gevraagd kan worden, dan kunt u misschien een ‘Indicatie beschut werk’ krijgen. Als u een ‘Indicatie beschut werk’ hebt, moet de gemeente er voor zorgen dat u zo’n beschutte baan ook daadwerkelijk krijgt en dat u daarbij de ondersteuning krijgt die u nodig hebt.

Hoe werkt het?

Wil de gemeente weten of beschut werk voor u de enige mogelijkheid is om te werken?Dan stuurt zij stuurt een aanvraag ‘indicatie beschut werk’ naar het UWV. Het UWV bepaalt of u voor beschut werk in aanmerking komt.

Wilt u zelf weten of u voor beschut werk in aanmerking komt? Doe een aanvraag "indicatie beschut werk" bij het UWV(externe link)Een kopie van de indicatie wordt door het UWV naar de gemeente gestuurd. U ontvangt dan ook een brief van de gemeente.

Als u zelf de indicatie ontvangen heeft, kunt u bij de gemeente een verzoek indienen voor een beschutte werkplek. Het kan zijn dat u eerst op een wachtlijst komt, want het kan even duren voordat er een werkplek voor u is gevonden. De gemeente regelt het dienstverband voor beschut werk.

Heeft u op uw werkplek of bij uw werk extra voorzieningen nodig omdat u anders niet goed kunt werken? Uw begeleider zal met u op de werkplek de volgende dingen doornemen:

  • is uw werkplek geschikt voor u;
  • is de ruimte waarin u gaat werken, geschikt voor u;
  • zijn de taken die u krijgt, goed door u uit te voeren;
  • is het tempo waarin u moet werken, niet te hoog;
  • kunt u het aantal uren en dagen dat u moet werken, volhouden.

Als het nodig is, zal de werkplek of het werk zelf, aan uw mogelijkheden worden aangepast.Is er meer of andere begeleiding nodig? Dan kunt u die krijgen. U kunt bijvoorbeeld hulp krijgen van een werkcoach of van een begeleider.

Hoe lang duurt het?

Na de aanvraag indicatie beschut werk krijgt u binnen 8 weken schriftelijk bericht van het UWV

De gemeente regelt het dienstverband voor beschut werk. Het kan zijn dat u eerst op een wachtlijst komt, want het kan even duren voordat er een werkplek voor u is gevonden.

Extra informatie

Beschut werk en een Wsw-plaats

Beschut werk is niet hetzelfde als een Wsw-plaats, maar lijkt er wel op. Veel van de mensen die nu een Wsw-plaats hebben (en houden) komen niet voor een beschutte werkplek in aanmerking. Dat komt omdat zij - als het nodig is met loonkostensubsidie - bij een gewone werkgever zouden kunnen werken.

Plaatselijke regelgeving

Participatieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Gemeente Kerkrade 2018(externe link)

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018(externe link)