Pagina opties

Groter

Vrijwilligerswerk


Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk maar weet je nog niet wat of waar? Neem dan contact op met de Vrijwilligerscentrale. Deze centrale bemiddelt tussen organisaties die vrijwilligers zoeken en mensen die vrijwilligerswerk zoeken. Op de website zijn alle ‘vacatures’ te zien: Vrijwilligerscentrale Parkstad.

Vrijwilligerswerk, iets voor jou?

Zie jij het zitten? Je tijd nuttig besteden en andere mensen helpen?

In Nederland zetten veel mensen zich vrijwillig in voor hun medemens en  de maatschappij; ook in Kerkrade is menig vrijwilliger actief.
Maar er zijn nog vele nieuwe vrijwilligers nodig! Ook iets voor jou? Doe je mee?

Werken als vrijwilliger kan een echte verrijking van je leven zijn. Je leert nieuwe mensen kennen, helpt anderen, hebt een zinvolle besteding van je tijd en jouw hulp wordt ontzettend gewaardeerd. Enkele Kerkraadse vrijwilligers zijn gevraagd naar hun ervaringen.

Lees het verhaal van Huub Arnolds, vrijwilliger voor FC Kerkrade-West.

Lees het verhaal van Astrid Bertrand, vrijwilliger in HuB.

Lees het verhaal van Nicole Beumers, vrijwilliger voor toneelvereniging Excelsior.

Lees het verhaal van Joos Oostindie, vrijwilliger bij SGL en de Vriendenkring.

Lees het verhaal van Hub Vanhommerig, vrijwilliger voor KVC Oranje.

Lees het verhaal van John Wolters, vrijwilliger bij 't Westhoes.

Lees het verhaal van Liliane Kühtreiber, vrijwilliger voor Kerkrade Hartveilig.

Lees het verhaal van Annette Ginsel, vrijwilliger voor Impuls en AutoMaatje.

Lees het verhaal van Marc Steijvers, vrijwilliger voor toneelvereniging Frohsinn.

Lees het verhaal van Jo Reuleaux en Lieke Bout, vrijwilligers voor Ruggesteun.

Vrijwilligersverzekering

Om de risico's van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk af te dekken heeft de gemeente Kerkrade een verzekering voor vrijwilligers afgesloten. Beoogd wordt hiermee het maatschappelijk belang van het  vrijwilligerswerk te benadrukken en de participatie van vrijwilligers te stimuleren.
De VNG Vrijwilligerspolis is een collectieve verzekering voor alle vrijwilligers binnen de gemeente.

Mantelzorgers zijn geen vrijwilligers in de zin van de polis. Ze zijn toch meeverzekerd op het onderdeel Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering vanwege de bijzondere maatschappelijke positie in onze samenleving.

Secundaire dekking

Voor alle verzekeringen (behalve de Ongevallenverzekering) geldt: Deze verzekeringen zijn alleen van kracht voor zover de schade niet is gedekt door een andere verzekering al dan niet van oudere datum.

Verzekeringsgebied

Verzekeringsgebied is Nederland. Incidentele grensoverschrijdende activiteiten voor vrijwilligers vallen binnen het verzekeringsgebied (excl. rampenbestrijding).

Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd.
Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen in een andere gemeente, zijn verzekerd op de polis van de woongemeente. In die gevallen waarin de andere gemeente ook is verzekerd voor de vrijwilligersactiviteiten, of de organisatie waarvoor de activiteiten worden verricht een eigen vrijwilligersverzekering heeft waarop de schade van de vrijwilliger is verzekerd, zal de vrijwilliger via de werkgemeente of de vrijwilligersorganisatie verzekerd zijn. Aldus valt een vrijwilliger uit een verzekerde gemeente nooit tussen wal en schip. Vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk gaan doen voor een organisatie uit een verzekerde gemeente, zijn verzekerd!

Welke verzekeringspakketten heeft de gemeente afgesloten?

BasisPolis

  • Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers
  • Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers

PlusPolis

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers
  • Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen
  • Rechtsbijstandverzekering voor Vrijwilligers

Eenvoudig, gemakkelijk en zonder registratie

Deze verzekeringspakketten bieden een zeer ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Dus iedere vrijwilliger, actief in de gemeente of actief voor een organisatie uit de gemeente, bijvoorbeeld de voetbalvader die meegaat met een uitwedstrijd van zijn kind, is verzekerd!

Schade... en dan?

De vrijwilliger of rechtspersoon downloadt het digitale schadeformulier van deze website. Vervolgens kan de claim digitaal naar de gemeente worden doorgestuurd via het mailadres gemeentehuis@kerkrade.nl. Indien u geen beschikking over internet hebt, dan kunt u het schadeformulier ook opvragen of afhalen bij de gemeente en per post naar de gemeente sturen. De gemeente zendt de claim vervolgens digitaal door naar de verzekeraar. Ook kan de gemeente de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. Op deze wijze is toch te controleren of iemand terecht een claim indient. De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer met de benadeelde afgewikkeld en de gemeente krijgt vervolgens bericht hoe de claim is afgehandeld. Ingeval van vragen kan de vrijwilliger contact opnemen met Centraal Beheer. Als er sprake is van een eigen risico, zal dit met de rechtspersoon worden afgewikkeld.

Wat te doen met uw huidige verzekering?

Wij adviseren u om deze vrijwilligersverzekering met de nieuwe verzekering te vergelijken teneinde te beoordelen of uw huidige verzekering (deels) kan worden opgezegd.

Meer informatie

Informatie over de VNG vrijwilligersverzekering kunt u hier vinden.

Bekijk de productvoorwaarden (pdf, 250KB).

Bekijk de brochure (pdf, 250KB) met praktische informatie over de VNG Vrijwilligersverzekering.

Bekijk het digitaal schadeformulier (pdf, 108KB)

Contactpersonen

Wij wijzen u erop dat het een verzekering van Centraal Beheer Achmea betreft. Met alle inhoudelijke vragen over de verzekering en vragen over de dekking dient u rechtstreeks contact op te nemen met Centraal Beheer Achmea, tel. 055-5798164 of e-mail sturen aan overheid.support@centraalbeheer.nl.