Pagina opties

Groter

Levensbomenbos Kerkrade groeit verder

Na het Levensbomenbos op het plateau tussen de Hamstraat en Parallelweg worden nu ook een Levensbomenbos en een Levensbomenlaan geplant in het gebied Holzkuil.

Het nieuwe Levensbomenbos Holzkuil zal te vinden zijn op een voormalig stuk weidegrond, achter het terrein van tuincentrum Peschen, nabij de Haanraderstraat. De Levensbomenlaan wordt gerealiseerd als verbindingsroute tussen de Eygelshovergracht en de Tichelstraat. 

Het Levensbomenbos Kerkrade biedt u de mogelijkheid om ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis een boom te adopteren. Bijvoorbeeld als (groot)ouder van een pasgeboren kind of als u onlangs in het huwelijk bent getreden. Maar ook ter nagedachtenis aan een dierbaar persoon die u is ontvallen. Het Levensbomenbos biedt een herinnering die blijft voortleven. Een bijzonder aandenken dat groeit en ieder jaar opnieuw opbloeit. 

Een plek om in alle rust te gedenken

In het Levensbomenbos staat het belang van rust voorop. Het is geen park met de daarbij behorende voorzieningen, maar heeft het karakter van een combinatie tussen een Limburgse fruitweide en bomenweide. De inrichting is uiterst sober en het is alleen toegankelijk middels een uitgemaaid pad. De individuele bomen zijn door de begroeiing beperkt toegankelijk. Het past daarmee binnen het natuurlijke karakter van het omliggend gebied.

Zie onderstaand de exacte locatie van het Levensbomenbos en de Levensbomenlaan in het gebied Holzkuil in Kerkrade. Houd er rekening mee dat de parkeergelegenheid beperkt zal zijn.

locatieaanduiding levensbomen holzkuil

Welke bomen?

In totaal zullen er ongeveer 150 bomen geplant worden. De exacte verdeling tussen Levensbomenbos en Levensbomenlaan is nog niet bekend. Inwoners van Kerkrade krijgen weer de gelegenheid om voor 30 euro een boom te adopteren.

Het Levensbomenbos Holzkuil zal bestaan uit diverse loofbomen:

Bergesdoorn

De bergesdoorn staat voor onvoorwaardelijke liefde en voor levensenergie die wordt gebruikt om de medemens te helpen.

Tamme kastanje

De tamme kastanje staat symbool voor inzicht, rechtvaardigheid en standvastigheid die kracht en schoonheid aan het leven schenken.

Wilde kers

De kers is een boom die verzorging nodig heeft wil je een goede oogst krijgen.
De kers staat daarmee symbool voor opvoeding.

Winterlinde

De winterlinde staat symbool voor verbondenheid, rust, bescherming, trouw, liefde, vrouwelijke gratie en schoonheid.

Fladderiep

De iep staat symbool voor gerechtigheid, dood en wedergeboorte.
De iep is onafhankelijk, straalt harmonie uit en is ruimdenkend.

Vanuit landschappelijk oogpunt zal de Levensbomenlaan bestaan uit één type loofboom, namelijk de Zuiliep.

Zuiliep

Dit boomtype geeft de juiste richting aan in het leven.
De Zuiliep is eigenzinnig en bezit de wils- en daadkrachtige eigenschappen van een leider.

Hoe adopteer ik een boom?

Van vrijdag 25 september tot en met dinsdag 13 oktober 2020 kunnen mensen zich aanmelden voor een boom door het aanmeldformulier op www.kerkrade.nl/levensbomenbos in te vullen.

Geïnteresseerden die hulp nodig hebben bij het invullen van het formulier kunnen tijdens de aanmeldperiode op werkdagen tussen 9.30 uur en 11.30 uur telefonisch contact opnemen met het secretariaat van het wijkbeheer van de gemeente Kerkrade via telefoonnummer 14 045.

Plantdag

Adoptanten van de Levensbomen krijgen weer de gelegenheid om de bomen zelf te planten. Aan de boom mag een persoonlijke boodschap gehangen worden door middel van een tekst op een boomlabel. De plantdag en opening van het Levensbomenbos en de Levensbomenlaan Holzkuil zullen, afhankelijk van de weersomstandigheden, op een zaterdag in november plaatsvinden.

Sponsoren

Bedrijven, verenigingen en organisaties hebben geen mogelijkheid om een boom te adopteren, maar wordt wel de mogelijkheid geboden om te sponsoren. Wilt u sponsoren? Stuur dan een e-mail naar gemeentehuis@kerkrade.nl  onder vermelding van 'Sponsoring Levensbomenbos Kerkrade'. 

Doe een boom cadeau!

Een gedenkboom kan een heel persoonlijk aandenken voor uzelf zijn, maar het is ook een buitengewoon origineel cadeau om te geven. U ontvangt na het invullen van het formulier een certificaat dat u cadeau kunt doen. Deze persoon kan de boom vervolgens zelf planten tijdens de plantdag. Zo geeft u ook nog eens de bijzondere beleving van de plantdag cadeau!