Pagina opties

Groter

Stap 2: U kiest tussen zorg in natura en pgb

Blijkt uit het gesprek met de gemeente dat een maatwerkvoorziening de beste oplossing is voor uw situatie? Dan kan de hulp of ondersteuning worden geregeld. Er zijn twee mogelijkheden:

  1. Zorg in natura (zin)
  2. Persoonsgebonden budget (pgb)

1. Zorg in natura (zin)

U kunt de gemeente vragen om voor u ondersteuning of hulpmiddelen te regelen. Dat heet 'zorg in natura'.

2. Persoonsgebonden budget (pgb)

U krijgt een budget waarmee u zelf hulp, begeleiding of zorg inkoopt. U zoekt zelf een geschikte zorgverlener. Dit kan een zorginstelling zijn, maar ook een zelfstandig hulpverlener (zzp-er). U mag ook iemand uit uw omgeving betalen voor hulp en zorg.

U regelt zelf de afspraken met uw zorgverlener(s). Ook bent u verantwoordelijk voor de administratie en de kwaliteit van de zorg die u krijgt.

Twijfelt u of een pgb wel iets voor u is? Doe dan de gratis test hier. Lijkt een pgb u lastig? Dan kunt u kiezen voor zorg in natura.

Cliëntondersteuning: onafhankelijk advies

Het kiezen tussen een persoonsgebonden budget of zorg in natura kan lastig zijn. Net als het aanvragen van zorg. Er zijn veel partijen en veel regels. Een cliëntondersteuner geeft u advies over de zorg die bij u past en kan u helpen bij het aanvragen van die zorg. Klik hier voor een overzicht van cliëntondersteuners.

Eigen bijdrage voor ondersteuning met een pgb

U betaalt een eigen bijdrage voor hulp of ondersteuning. Het maakt niet uit of u kiest voor zorg in natura of een pgb. De bijdrage wordt door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) vastgesteld en geïncasseerd. Wilt u meer informatie over uw eigen bijdrage? Klik dan hier. Op de site van het CAK staat ook een rekenprogramma, waarmee u zelf de hoogte van uw eigen bijdrage kunt berekenen.

Ga verder naar stap 3: U vraagt een pgb aan bij de gemeente