Pagina opties

Groter
RSS

Wereldarmoededag, speciale editie ‘Kom op de Soep’ in Kerkrade (11-11-2019)

In het kader van Wereldarmoededag organiseerde Schuldhulpmaatje Parkstad op 17 oktober 2019 een evenement op de Markt en in HuB.

Het evenement werd ingeluid met een videoboodschap van Nadja Jungmann, lector ‘Schulden en Incasso’ bij Hogeschool Utrecht. Zij zorgde voor gespreksstof tijdens deze dag onder leiding van presentatrice Kirsten Paulus.

In HuB. en in een grote tent op de Markt werden voorbijgangers uitgenodigd een heerlijke kop soep te eten en samen met de vrijwilligers van Schuldhulpmaatje, bestuurders en beleidsmakers, in gesprek te gaan over de smaak van armoede. Praten over armoede ligt heel gevoelig. Bij mensen die in armoede leven is de schaamte en stress groot. Hierdoor wordt het praten over financiële problemen vaak heel moeilijk. Mensen met geldstress zitten vaak in een overlevingsmodus. Door deze geldstress raken mensen van het ene in het andere probleem. Het is een kunst om hier oog voor te hebben. Gezamenlijk praten over deze problemen, resulteerde in waardevolle, maar soms ook aangrijpende gesprekken.

Voor de kinderen had welzijnsorganisatie Impuls diverse spellen uitgezet op de markt. Kinderen, die herfstvakantie hadden, maakten hier graag gebruik van. In HuB., gaf het poppentheater een voorstelling over armoede en was er een ballonnenclown.

ThemaTheater ‘Zelf Sjöldj’, nodigde mensen in HuB. en in de tent uit om deel te nemen aan een spel, waarbij voelbaar werd wat armoede met mensen doet. Aan dit spel namen onder andere gedeputeerde Robert Housmans van de provincie Limburg en wethouder Huub Wiermans van de gemeente Kerkrade deel. Al snel werd beide heren duidelijk hoe moeilijk het is om bij beperkte financiële middelen de goede keuzes te maken.    

Tevens vond tijdens deze middag de aftrap plaats van de campagne ‘Samen hart voor mensen’ van de landelijke vereniging Schuldhulpmaatje. De campagne is erop gericht meer aandacht te krijgen voor mensen met schulden. Voor de mensen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen. Door samen over armoede te praten, kunnen we, hoe moeilijk ook, het taboe doorbreken. Dan durven mensen hulp te zoeken en kunnen we hen helpen.

Aan het einde van de dag waren wethouder Wiermans en de coördinator schuldhulpmaatje Kerkrade, mevrouw Anne Linssen, gelukkig met deze dag waarbij armoede nog eens onder de aandacht van een grotere groep inwoners kon worden gebracht.

Dreigt u of iemand in uw omgeving in financiële problemen te raken, of heeft u of iemand in uw omgeving financiële ondersteuning nodig? Neem dan contact met op met Schuldhulpmaatje via het volgende e-mailadres: kerkrade@shmparkstad.nl. Meer informatie over Schuldhulpmaatje vindt u op de website: www.shmparkstad.nl

Foto van links naar rechts: Wethouder Huub Wiermans, L1 presentatrice Kirsten Paulus en gedeputeerde Robert Housmans.