Pagina opties

Groter
RSS

Week van de Alfabetisering in Kerkrade: taal is belangrijk (17-09-2019)

In het kader van de Week van de Alfabetisering werden van 9 t/m 13 september in Kerkrade volop gezellige activiteiten georganiseerd die met taal te maken hadden.

Zo werd er een voorleesmiddag georganiseerd in ’t Westhoes, en werd tijdens ‘Kom op de soep’ Lettersoep geserveerd in ’t Westhoes en Sjevemethoes. In HuB. kon genoten worden van de combinatie ‘Taal en Tapas’ en vond voorlichting plaats aan ouders en kinders over het belang van taal en digitale vaardigheden.
Als afsluiting van de Week van Alfabetisering  waren wethouder Schlangen (Onderwijs) en taalambassadeur André van der Ven op 13 september aanwezig in ’t Westhoes voor een kommetje speciaal gemaakte Lettersoep. Ze gingen daar met de aanwezigen het gesprek aan over het belang van lezen en schrijven.

De Liedjeskast
Tijdens deze middag werden ook de resultaten van een taalonderzoek rondom De Liedjeskast gepresenteerd aan wethouder Schlangen. De Liedjeskast is een vrolijk taalprogramma dat gebruik maakt van liedjes, kleuren, animaties en online en schriftelijk oefenmateriaal. Hierdoor leren mensen, die moeite hebben met het onthouden van de taalregels, op een leuke en veelzijdige manier beter te ordenen en te onthouden.

In 2018 is de gemeente Kerkrade in samenwerking met Gé Reinders en Marjan Suilen onder leiding van professor Maurice de Greef een pilot gestart naar het effect van het gebruik van dit programma in de bovenbouw van de basisschool. Het doel van het onderzoek was om te kijken of De Liedjeskast een positieve uitwerking heeft op taalvaardigheid wanneer het programma wordt ingezet als aanvulling op het reguliere lesmateriaal.

Positieve resultaten
Basisscholen De Schatkist en De Diabolo deden mee aan het onderzoek. Onderzoeksleider professor Maurice de Greef is zeer enthousiast over de resultaten waaruit blijkt dat leerlingen dankzij inzet van De Liedjeskast vooruitgang ervaren op het gebied van taal.

Ook wethouder Schlangen is zeer tevreden met dit resultaat. “Ik ben erg blij dat deze vrolijke manier van taalonderwijs zijn vruchten afwerpt. Een goede taalbeheersing is iets dat zeker niet onderschat kan en mag worden. Laaggeletterdheid vormt een serieus probleem dat we met zijn allen moeten aanpakken.”