Pagina opties

Groter
RSS

Week tegen Kindermishandeling: gratis e-Learning (18-11-2020)

Foto Doorbreek de cirkel

Deze week (16 november tot en met 22 november) is het de ‘Week tegen Kindermishandeling’. In Nederland zijn ieder jaar 119.000 kinderen thuis niet veilig. Zij krijgen weinig aandacht en liefde, worden geslagen, misbruikt of zijn getuige van geweld. Ook ervaren veel kinderen stress omdat hun ouders scheiden.

Gratis e-learning voor vrijwilligers

Vrijwilligers werken vaak met kinderen. En meer dan de helft van hen heeft wel eens het gevoel dat het thuis niet goed gaat met een kind. Maar vaak weten zij niet hoe zij op dat moment het beste kunnen handelen, of twijfelen ze aan hun eigen beoordelingsvermogen.

Om deze reden wijst de gemeente Kerkrade u graag op de gratis vrijwilligerscursus ‘Zorgen over een kind, en nu?' van de Augeo Foundation. In deze online cursus leren vrijwilligers onder andere welke stressvolle ervaringen kinderen (thuis) mee kunnen maken en hoe je ziet dat het niet goed gaat met een kind.

Vrijwilligers kunnen zichzelf via www.augeo.nl/vrijwilligers aanmelden voor de online cursus. Hierin zien zij voorbeelden van vrijwilligers die kinderen tegenkomen met wie het thuis niet goed gaat. Ook vertellen ervaringsdeskundigen wat een vrijwilliger voor hen heeft betekend. Vrijwilligers krijgen tips en oefenen via (animatie)video’s en interactieve vragen en opdrachten.

Zorgen over een kind?

Maakt u zich zorgen over een kind? Dan kunt u zich (anoniem) melden of advies vragen bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Voor professionals is de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis.

Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl