Pagina opties

Groter
RSS

Vijfde keer Kirchroa jeet plat (22-08-2019)

Op 1 september barst het unieke festival ‘Kirchroa jeet plat’ los. Het festival richt zich op het (Kerkraads) dialect. Muzikanten en artiesten van heinde en verre zullen aanwezig zijn in het centrum van Kerkrade. In de café’s, restaurants, boekwinkels, in de HuB., uiteraard op en rond de Markt en zelfs in de Raadzaal van het gemeentehuis spelen zich nog veel meer dingen af. 

Speciaal voor kinderen

Wat te denken van het kinderprogramma in de HuB.? Kinderen zullen verhalen voordragen en gaan zelf gedichten schrijven met Vaalser auteur Michael Reefs. In de kleine zaal van de HuB. spelen maar liefst 6 korte toneelstukken, waaronder een unieke Antwerpse versie van het Kerkraadse Wiefje!

Onder de muzikanten zijn er enkele opvallende verschijningen. Akenaar Dieter Kaspari speelt met zijn band in de Orlando Passage. Punk/rockband Lei va Kaalhei geeft alvast een voorproefje van het 25-jarig jubileum, maar ook Sneckers, Pratsjhoes en Viva la Vida spelen een hele set.

Auteurs uit heel Limburg dragen voor uit eigen werk.
Zowel muzikanten als auteurs zijn verdeeld over 12 podia in boekwinkels, café’s en restaurants in het centrum van Kerkrade. Nieuw dit jaar is een wandeling onder leiding van Olaf Op den Kamp door het Hambos, in ’t plat natuurlijk.

Vol programma

Heel bijzonder dit jaar is de quiz Platkrach in de Raadsaal én de talkshow Zóndiegstsuupje bij café A Jenne Sjlaagboom. Bij de talkshow zullen zowel de burgemeester van Kerkrade, Petra Dassen-Housen, als de burgemeester van Beek, Christine van Basten-Boddin, over hun dialect aan de tand worden gevoeld.

De dialectmis met deken Nevelstein is een vast item bij Kirchroa jeet plat. Dit keer verzorgt het familiekoor o.l.v. Marthy Heynen de muzikale begeleiding.

Op de Markt is DJ Rainier de hele dag actief met Limburgse muziek. De dialectverenigingen, toneelverenigingen en de gemeente zullen kraampjes van de infomarkt bemannen. Daarna zal het Sjun Lidjer Konkoer de kiosk vullen, een onderdeel dat reeds veel jong talent een kans heeft gegeven. Winnaars van de vorige edities zitten nu in de jury.

Sjpetsiejalietète

Afsluiter op de Markt is om 18.00 uur Kirchröadsjer Sjpetsiejalietète Live, die muziek en zang van de allereerste Kerkraadse carnavals-LP uit 1974 live ten gehore zullen brengen. Dat wordt een meezingprogramma van de bovenste plank met de Crombacher o.l.v. Marcel Jungen en een keur aan zangers.

Het dialectspektakel Kirchroa jeet plat is mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Kerkrade aan de St Rode Events en wordt inhoudelijk georganiseerd door de Werkgroep Dialect m.m.v. veel verenigingen waaronder D’r Wauwel, Excelsior en Dialekverain Kirchröadsj Plat.