Pagina opties

Groter
RSS

Vereniging Eigen Huis: “Kerkrade toch niet hoogste stijger bouwleges” (04-09-2020)

De Vereniging Eigen Huis heeft een bericht verspreid over de hoogte van bouwleges in Nederland. In dit bericht wordt gesteld dat een bouwvergunning voor een woning met een bouwsom van 170.000 euro in Kerkrade 8.269 euro kost. Een berekening door de gemeente komt uit op een legesbedrag van 5.797 euro. 

Dit bedrag is redelijk vergelijkbaar met bedragen die andere gemeenten in de regio hanteren. De gemeente heeft maandag contact opgenomen met de Vereniging Eigen Huis met het verzoek om opheldering over de uitgevoerde berekening.

Vandaag heeft de Vereniging Eigen Huis gereageerd. Uit intern onderzoek is gebleken dat de Vereniging inderdaad een onjuist bedrag gehanteerd heeft. Oorzaak is een administratieve fout in de lijst van het onderzoeksbureau. Vereniging Eigen Huis betreurt de fout en biedt de gemeente Kerkrade haar welgemeende verontschuldigingen aan. De berichtgeving op de website van de Vereniging wordt zo snel mogelijk aangepast.

De gemeente heeft de laatste jaren de tarieven voor de bouwleges enkel geïndexeerd. Hierdoor is in de loop der jaren verschil ontstaan tussen de feitelijke kosten van de dienstverlening en de ontvangen leges. In 2019 is besloten om de bouwleges voor 2020 te verhogen om te komen tot een betere kostendekking voor de dienstverlening rondom vergunningverlening.