Pagina opties

Groter
RSS

Nieuw programma met gastdocenten bij Basisschool De Schakel (29-03-2019)

Op steeds meer basisscholen in Nederland krijgen leerlingen van de bovenbouw onder schooltijd les van enthousiaste gastdocenten. Dit programma, IMC Basis, is ook van start gegaan op de Kerkraadse basisschool De Schakel. Dit initiatief wordt gestimuleerd en gefaciliteerd door de gemeente Kerkrade.

De gastdocenten laten de leerlingen kennis maken met diverse vakgebieden zoals ondernemen, horeca, journalistiek, geneeskunde, beeldende kunst en recht. Iedere week krijgen ze een dagdeel les van inspirerende gastdocenten.

Vakgebieden en vaardigheden

Deze verschillende vakgebieden worden verkend door zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan met ‘het echte werk’: de nadruk tijdens de lessen ligt op het zelf doen en ervaren. De leerlingen voeren werkzaamheden uit die levensecht zijn en kenmerkend voor het vakgebied.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde. De lessen vinden plaats op school maar er kunnen ook excursies zijn naar uiteenlopende werkplekken en bedrijven in Kerkrade.

Naast het ervaren van de beroepen en vakgebieden is er ook aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden zoals presenteren, samenwerken, invloed uitoefenen, conflict hanteren en debatteren. Dankzij ruime aandacht voor hun competenties kunnen de leerlingen hun interesses en talenten ontdekken. Met deze ervaringen en ontmoetingen in het achterhoofd kunnen ze gemotiveerde keuzes maken voor hun toekomstige opleiding en baan.

Het IMC Basis programma op basisschool De Schakel is sterk verbonden met Kerkrade en wordt mogelijk gemaakt door een netwerk van betrokken gastdocenten, vrijwilligers en sponsoren zoals de gemeente Kerkrade, het Jeugdeducatiefonds en Movare.

Gastdocenten gezocht

Het programma is nog op zoek naar nieuwe gastdocenten op allerlei vakgebieden uit de regio. Dus kunt u op een leuke en inspirerende wijze over uw baan vertellen, wat dit inhoudt en hoe u tot de keuze hiervoor bent gekomen? Meld u zich dan bij de coördinator van IMC Basis Kerkrade via tel. 06-11869543 of e-mail kimberley.hameleers@imcbasis.nl