Pagina opties

Groter
RSS

Nieuw convenant Via Belgica (22-06-2020)

Op donderdag 18 juni is door de gemeenten Kerkrade, Heerlen, Simpelveld, Voerendaal, Valkenburg aan de Geul, Meerssen, Maastricht, Riemst (BE) en de Provincie Limburg een nieuw driejarig Via Belgica convenant ondertekend.

Aan de ondertekening van het convenant is vanwege de coronacrisis een ludieke draai gegeven. Wielrenner gehuld in Romeinse tenues haalden in Kerkrade de handtekening op van wethouder Jo Schlangen (Cultuur). “Via Belgica brengt op eigentijdse wijze deze Romeinse weg en de regio in beeld. Zo zorgt ons verleden voor verbinding in het heden,” aldus de wethouder.
De fietstocht startte in Heerlen en eindigde op de brug van Vroenhoven in Riemst. 

Zichtbaar

Doel van deze intergemeentelijke en euregionale samenwerking is de Via Belgica zichtbaar en beleefbaar te maken. Het Via Belgica-traject, de 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan die dwars door Zuid-Limburg liep en de Franse kust verbond met het Duitse Rijnland, loopt langs de noordgrens van Kerkrade en mogelijk zelfs een marginaal stukje ook door Eygelshoven. Meer informatie over Via Belgica is te vinden op www.viabelgica.nl 

Meerdere routes

Naast het Via Belgica-traject neemt Kerkrade ook deel aan de Archeo Route. Door deelname aan beide projecten hoopt de gemeente op eigentijdse wijze de bekendheid te vergroten van archeologische vondsten bij jong en oud, inwoner en toerist.