Pagina opties

Groter
A A
RSS

Mooi schouwspel in Bleijerheide bij SUPERLOCAL (10-05-2019)

Op donderdag 9 mei was er in Bleijerheide een mooi schouwspel. Een grote kraan hees een heel appartement uit de flat aan de Jonkerbergstraat. De toeschouwers moesten bij het experiment wel wat geduld hebben. Na twee pogingen, was drie keer scheepsrecht en werd het 100.000 kilo wegend appartement uit de flat gehaald en beneden op een extra lange vrachtwagen gezet. Vervolgens tilde een andere kraan het gevaarte op de klaar liggende fundering. 

Een en ander was de start voor de bouw van drie circulaire proefwoningen in het kader van het project SUPERLOCAL. Vrijdag 10 mei werd het tweede appartement uitgehesen. De twee appartementen vormen de basis voor twee van de drie woningen. De derde wordt gemaakt van gerecycled beton uit de flat. De proefwoningen worden gefinancierd met een Europese UIA-subsidie voor innovatieve stedelijke ontwikkeling (Urban Innovative Actions).

De proef wordt gedaan om te onderzoeken hoeveel materialen uit een naast gelegen sloopflat hergebruikt kunnen worden voor de bouw van echte woningen. Het uithijsmoment is één van de vele proeven die worden gedaan om materialen her te gebruiken. Uiteindelijk moeten de woningen voor 90% uit hergebruikte materialen gemaakt worden. Rond de zomer van dit jaar zullen de woningen gereed zijn.

Prijsvraag

In maart van dit jaar was er een prijsvraag waarbij mensen een naam konden insturen voor de drie circulaire proefwoningen.Op 2 april koos de jury, bestaande uit omwonenden en afgevaardigden van HEEMwonen en de gemeente Kerkrade, uit 69 inzendingen voor de naam Feniks-3/Phoenix-3. Twee mensen dienden deze naam in: Joost Wetzelaer en Tim Velraeds.

Zij ontvingen een dinercheque en de eer dat de woningen hun naam dragen. Wethouder Tim Weijers (Ruimtelijke Ordening) was voorzitter van de jury: “Het idee erachter is dat uit oud beton (hele appartement-delen of vergruisd beton) nieuwe huizen ontstaan. Ze herrijzen dus als het ware als een Feniks uit hun eigen as. Nummer 3 staat voor het feit dat het gaat om drie huizen.”

Wilt u meer weten over SUPERLOCAL? Ga dan naar www.superlocal.eu.

SUPERLOCAL wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van Urban Innovative Actions, de Europese subsidie van Life, door IBA Parkstad en de Provincie Limburg.