Pagina opties

Groter
RSS

Kunst en theater rondom thema depressie en dementie bij ouderen (04-02-2019)

Op donderdag 31 januari is in HuB. Kerkrade het startschot gegeven voor een bijzondere tentoonstelling. De werken die worden tentoongesteld zijn namelijk gemaakt door mensen die op verschillende manieren in aanraking zijn gekomen met het thema (ouderdoms)depressie.

De titel van de expositie is afkomstig van een oudere mevrouw. Zij had verdriet en moest huilen maar kon de juiste woorden niet vinden. Zij zei toen tegen een hulpverlener “het regent op mijn neus!”

Op 26 panelen zijn 30 creatieve werkstukken te bewonderen, waaronder tekeningen, schilderijen, collages en gedichten. Tijdens de opening zijn deze werken voor het eerst gepresenteerd. Ook zijn er verschillende sprekers aan het woord geweest. Onder hen waren Jan Hamers, wethouder Jongen (Ouderenbeleid) en Bert Dirks, dirigent van het seniorenorkest Sans Âge. Als afsluiting was er een optreden van het seniorenorkest in het Raadhuis.

Medewerkers en vrijwilligers van Alzheimer Nederland waren aanwezig met een informatiestand over dementie. Zij stonden de aanwezigen te woord en deelden informatiemateriaal uit over hun activiteiten.

Daarnaast werden bezoekers door Setheater met de theatervoorstelling ‘Vergeten en Verzonken’ meegenomen in een meeslepend verhaal rondom depressie en dementie bij ouderen. Reacties uit het publiek waren onder andere ‘komt binnen’, ‘het heeft me echt geraakt’ en ‘indrukwekkend ’.

De expositie ‘het regent op mijn neus’ is tot eind februari in HuB. en ’t Westhoes te bezichtigen:

  • Tot 6 februari 2019 in HuB. (tijdens openingstijden), Martin Buberplein
  • Van 8 t/m 28 februari 2019 in ‘t Westhoes (tijdens openingstijden), Anemonenstraat 16

Vragen en contact

Voor meer informatie over de tentoongestelde werken en de mogelijkheden tot aankoop kunt u contact opnemen met:

  • Vrije Akademie ZOM (VAZOM), telefoon (045) 73 70 302
  • Cristina Milev, Gemeente Kerkrade, telefoon 14 045

Het project maakt onderdeel uit van het Euregionaal Project Senior Friendly Communities. Dit project wordt ondersteund door het Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn en mede mogelijk gemaakt door Vrije Akademie ZOM en de partners in de HuB; Theater Kerkrade, Bibliotheek Kerkrade en Muziek- en Dansschool Kerkrade.