Pagina opties

Groter
RSS

Ko­nink­lij­ke on­der­schei­ding voor bur­ge­mees­ter Jos Som (14-12-2018)

Burgemeester Jos Som (67) van Kerkrade is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding gisteren tijdens een bijzondere raadsvergadering in Hof van Gaia (GaiaZOO Kerkrade) uitgereikt door gouverneur Theo Bovens. Tijdens deze bijzondere raadsvergadering heeft de Gouverneur Jos Som ook beëdigd als waarnemend burgemeester van Kerkrade. Jos Som blijft dat tot aan de komst van de nieuwe burgemeester.

Burgemeester Som, geboren en getogen in het Gelderse Didam, wordt geroemd als een echte burgervader. Hij is dit jaar al 40 jaar actief in het openbaar bestuur. Som was eerder raadslid en wethouder in Didam en sinds 1994 burgemeester in Limburg. Eerst van Gulpen, later tevens waarnemend in Wittem en daarna van de gemeente Gulpen-Wittem. Sinds 2000 is Jos Som burgemeester van de gemeente Kerkrade.

"Jos Som is helder en een inspirator voor anderen. Hij, straalt natuurlijk gezag uit en weet processen met tegengestelde belangen in goede banen te leiden,” zei Gouverneur Bovens. De gouverneur noemde in zijn toespraak vooral zijn verdiensten bij het moeizame proces om het stadscentrum nieuw leven in te blazen.

"Deze burgemeester wist op het moeilijkste moment door lef, tact en strategisch manoeuvreren het proces vlot te trekken.” Ook zijn bemoeienis met de totstandkoming van het Museumplein Limburg, het nieuwe theater HUB werd geroemd. Niet in de laatste plaats werd zijn rol als pleitbezorger voor meer grensoverschrijdende samenwerking genoemd. Hij kreeg daarvoor in 2007 een hoge Duitse onderscheiding.

Maar bovenal wordt Som als mens gewaardeerd. Hij is een verbinder en heeft een warme interesse in de persoonlijke situatie van iedereen. Ook is hij maatschappelijk zeer actief en warm pleitbezorger van onder meer voetbalclub Roda en het Wereld Muziek Concours. Jos Som is beschermheer van vele Kerkraadse verenigingen en organisaties.

Als burgemeester hield hij ook als het ging om openbare orde en veiligheid een rechte koers. Jos Som had het daarom niet altijd gemakkelijk. Zo moest hij in 2015 een tijd met zijn gezin onderduiken na bedreigingen door motorbendes. "Wat deze burgemeester heeft bereikt voor zijn stad, over de landsgrenzen heen en op het gebied van veilig en aangenaam leven in Kerkrade vormt een voorbeeldige en verdiende grondslag voor deze onderscheiding”.