Pagina opties

Groter
RSS

Kinder Universiteit Kerkrade officieel van start in HuB.Kerkrade! (09-10-2018)

De Kinder Universiteit Kerkrade (KUK) is vanaf 19 september 2018 officieel van start gegaan onder toeziend oog van wethouder Jo Schlangen (onderwijs en cultuur). De leerlingen van groep 6 van Basisschool Bleijerheide gingen samen met Werner Janssen in HuB.Kerkrade in gesprek over de alledaagse dingen in het leven. De KUK is een initiatief van de Stichting Euriade in samenwerking met Bibliotheek Kerkrade e.o. en de gemeente en is gericht op álle basisschoolleerlingen van Kerkrade.

Ontmoetingen

Tijdens de ontmoetingen staat Werner Janssen van de Euriade met de kinderen heel eenvoudig stil bij de alledaagse dingen van het leven. “In onze maatschappij, die wij vaak ‘samenleving’ noemen, lopen, rennen we heel vaak, meestal zelfs heel snel, aan alles voorbij. Soms zelfs aan ... onszelf”, aldus Werner Janssen. Kort gezegd: “we zijn erg druk. Programma’s liggen vast, moeten worden gevolgd, prestaties moeten worden geleverd. Na de schooltijd haast men zich naar de volgende activiteiten: ballet, voetbal, piano, zwemmen, paardrijden, vriendjes, etc. Daarbij komen de hersenen van de kinderen niet tot rust.  En dit is in alle mogelijke opzichten ongezond”.

Stilstaan

Werner Janssen vervolgt: “Wij willen tijdens onze ontmoetingen stilstaan bij de gewone dingen van het leven. Daarbij zullen de jonge mensen het wezen, de ‘eigenlijkheid’, de oorsprong ervaren en in alle rust zelf ontdekken, ervaren en het mooie en belangrijke ervan als het ware ‘proeven’. Bijvoorbeeld van dingen zoals vriendschap, buurtschap, school, liefde, water, licht, lucht, grond, brood, voetballen, dansen, zingen, leren, gezondheid en ziek zijn.

KUK in HuB.Kerkrade     

De doelgroep bestaat uit leerlingen van groep 3 tot en met groep 8, te bepalen door de basisschool zelf. De ontmoetingen vinden plaats in HuB.Kerkrade.