Pagina opties

Groter
RSS

Inlogfunctie op Nederlandse Identiteitskaart vanaf januari 2021 (21-12-2020)

Vanaf 1 januari 2021 wordt de Nederlandse identiteitskaart standaard met een inlogfunctie (eNIK) uitgegeven. Dit betekent dat u met uw nieuwe identiteitskaart via de DigiD-app kunt inloggen bij de overheid, het onderwijs, zorginstellingen of pensioenfonds.

Als u vanaf maandag 4 januari een identiteitskaart aanvraagt, krijgt u automatisch een identiteitskaart met inlogfunctie. Nadat u de kaart gekregen heeft, ontvangt u binnen vijf werkdagen thuis een brief van DigiD. Daarmee kunt u de inlogfunctie op uw identiteitskaart activeren.

Maximale bescherming

Inloggen met een vernieuwde identiteitskaart geeft maximale bescherming van persoonlijke en privacygevoelige gegevens. Kijkt u voor meer informatie op de website van DigiD.

Uw huidige kaart blijft geldig

Identiteitskaarten die zijn uitgegeven voor 1 januari 2021 blijven gewoon geldig tot de einddatum die op de kaart vermeld staat. U hoeft deze dus niet te vervangen. U kunt met deze kaart alleen niet inloggen.

Vraag uw kaart op tijd aan

In verband met de invoering van de vernieuwde Nederlandse identiteitskaart met inlogfunctie kunnen er geen reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten) worden aangevraagd op woensdag 30 december vanaf 15.30 uur en op donderdag 31 december.