Pagina opties

Groter
RSS

Holocaust monument Levenslicht in Kerkrade (29-01-2020)

Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: Levenslicht.

In Kerkrade hebben we afgelopen dinsdag het levenslicht geplaatst bij de Vredeskapel (Hoofdstraat 22). Na mooie en indringende woorden van Wim Heijmans en Loek van de Weyer is het levenslicht onthuld door jongeren van het Städtische Gymnasium Herzogenrath. Wiel Hamers zorgde daarbij voor de muzikale omlijsting.

Tijdens de ceremonie, die onder leiding van Hans Schillings plaatsvond, stond locoburgemeester Tim Weijers stil bij dit moment uit het verleden: “We vragen ons nog vaak af hoe het kan dat we dit hebben kunnen laten gebeuren. Laten we in ieder geval met elkaar afspreken dat iedere steen die hier ligt een belofte is dat we dit nooit meer laten gebeuren.”

Het Levenslicht is tot en met 3 februari in de Vredeskapel in Kerkrade en kan tussen 10:00 uur en 18.00 uur bezocht worden. Het monument is een aanvulling op bestaande herdenkingen in het kader van 75 jaar vrijheid.