Pagina opties

Groter
RSS

Geslaagde bijeenkomst Platform duurzaamheid bouwkolom Kerkrade (23-09-2019)

Woensdagavond 18 september was er weer een bijeenkomst van het Platform duurzaamheid bouwkolom Kerkrade. Het hoofdthema was:  een aardgasvrije gemeente Kerkrade en het verplichte warmteplan. In 2021 moet de gemeente een plan in de raad laten vaststellen waarin staat welke wijken voor 2030 van het aardgas af zijn en wat het alternatief is.

Door Dyon Noy, directeur van Atriensis, werd op een leuke manier de stand van zaken toegelicht en werden met de aanwezige ondernemers de problemen besproken zoals de financiering en het tekort aan werknemers. Oplossingen zullen hiervoor moeten worden gezocht door de overheid middels subsidie en financieringsconstructies en door de ondernemers/fabrikanten/onderwijs door middel van innovatie en samenwerken.

De oplossingen voor het aardgasvrij maken van woningen kwamen ook aan bod. Grofweg zijn er drie smaken: All electric, warmtenetten en groen gas (inclusief waterstof).  Van de optie groen gas en in het bijzonder waterstof moeten we ondanks de berichtgeving hierover voor de kortere termijn weinig van verwachten. Dit komt voor zowel wat betreft tempo alsook projectomvang niet van de grond!

Dit alles en met de mededeling dat onze gele leidingen toch echt allemaal gaan verdwijnen was een overduidelijke boodschap!

Door de wethouder duurzaamheid Dion Schneider werden diverse lopende initiatieven zoals de nieuwe subsidieregeling voor het na-isoleren van bestaande woningen toegelicht.

Al met al een geslaagde avond.

De volgende bijeenkomst zal begin 2020 plaatsvinden.