Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente Kerkrade hijst mensenrechtenvlag (10-12-2020)

Afbeelding Mensenrechtenvlag

Op donderdag 10 december 2020, de Internationale Dag van de Mensenrechten, hijst de gemeente Kerkrade de nieuwe mensenrechtenvlag.

Mensenrechten lijken vanzelfsprekend, maar nog altijd staan deze rechten dagelijks wereldwijd ter discussie. Ook in ons veilige, democratische Nederland. De Mensenrechtenvlag is een symbool voor gelijkwaardigheid van ieder mens op deze aarde. Met deze vlag wil de gemeente Kerkrade iedereen dan ook laten zien dat we de universele mensenrechten niet alleen respecteren, maar ook ondersteunen.

Het ontstaan van de vlag

De mensenrechtenvlag is een uniek, Nederlands initiatief afkomstig van de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg). Dat de vlag voor het eerst gelanceerd wordt op 10 december is geen toeval. Dit is namelijk de dag waarop in 1948 de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen door de Verenigde Naties.

De Mensenrechtenvlag is een kleurige vlag met een doordacht ontwerp. De DNA-streng in het midden vormt het uitganspunt van de vlag. Want hoe verschillend we ook mogen zijn, alle mensen hebben DNA. De kleuren in de vlag staan symbool voor de zaken die ons verbinden: groen voor de aarde waarop we met zijn allen lopen, blauw voor de lucht waaronder we wonen en geel voor de zon die we samen delen.