Pagina opties

Groter
RSS

Gemeente en Roda JC akkoord over betaling huur stadion (02-07-2020)

Op woensdag 1 juli heeft de raad ingestemd met het voorstel van het college over het gespreid betalen van de huur van het stadion door Roda JC Kerkrade. Door de geschiedenis van het dossier Roda was het een moeilijk besluit. Een aantal zaken gaf de doorslag:

  • De voorgestelde werkwijze kost de inwoner geen extra geld.
  • Het dreigende faillissement voor Roda en dus een leeg stadion is daarmee afgewend.
  • De gemeente heeft vertrouwen in een nieuwe aanpak bij de club. 

Aanleiding

De laatste jaren heeft Roda JC Kerkrade niet in rustig vaarwater gezeten; er is veel gebeurd bij de club en daardoor had men ook moeite om de financiën op orde te krijgen. Het niet spelen in de Eredivisie heeft bovendien tot minder inkomsten geleid, bijvoorbeeld aan televisiegelden. Roda betaalt elk jaar huur voor het stadion, dat van de gemeente is. Door het betalen van de huur (met rente) uit te stellen en te verspreiden over meerdere jaren, kan de club verder.

Hoe ziet het eruit?

  • Roda betaalt in de periode 2021-2023 een deel van de huur, namelijk 250.000 euro per jaar.
  • Het resterende deel van de huur betaalt Roda terug met rente in de periode 2024-2046. Het gaat hierbij om een bedrag van 1,65 miljoen, aangevuld met een eerder uitgestelde huur van 1,2 miljoen voor de jaren 2018-2020.
  • ​Bij terugkeer naar de Eredivisie vóór 31-12-2023 vervalt de regeling en wordt versneld terugbetaald.

Vertrouwen

Er is een nieuwe groep mensen bij Roda aan de slag gegaan waar de gemeente veel vertrouwen in heeft. Zij investeren zonder er iets voor terug te willen. Daarnaast hebben ze de tekorten over 2019 voldaan. Ze hebben het plan om van Roda JC een stabiele club te maken. Er is vertrouwen over en weer en dat heeft de club hard nodig.