Pagina opties

Groter
RSS

Feestelijke ontvangst Bevrijdingsvuur (10-04-2019)

Ook dit jaar zal op 5 mei het Bevrijdingsvuur, dat door een groep Kerkraadse atleten in Wageningen wordt opgehaald, feestelijk ontvangen worden op de Markt in Kerkrade. Voorafgaand aan de ontvangst organiseert De Stichting voorheen Oranjevereniging Kerkrade  in samenwerking met de gemeente Kerkrade verschillende activiteiten in het centrum van Kerkrade.

Herdenken

Aansluitend aan de Dodenherdenking op 4 mei zal een groep atleten van de atletiekvereniging Achilles Top vertrekken naar het voor WOII, historisch belangrijke locatie Hotel de Wereld in Wageningen. Hier haalt de groep het Bevrijdingsvuur op.
Dit ‘vuur’ staat symbool voor de nationale eenheid en voor leven in vrijheid en wordt door de burgemeester van Wageningen ontstoken in de nacht van 4 op 5 mei.

Aankomst in Kerkrade

De groep atleten wordt op 5 mei rond 17.00 uur verwacht aan de gemeentegrens. Zij zullen dan grotendeels, de omgekeerde route van de evacuatie van september 1944 lopen richting de Markt. Het ‘vuur’ zal onder andere langs het Evacuatiemonument, het monument van de Old Hickory Soldaat en het Vredesmonument & Kapel trekken. Als de groep om 18.30 uur op de Markt aankomt zal de fakkel worden overgedragen aan burgemeester Jos Som, die ter plaatse het Bevrijdingsvuur zal ontsteken. De last Post zal tijdens het ontsteken worden gespeeld. Aansluitend zal de Nederlandse driekleur  worden gehesen door burgemeester Jos Som en het Wilhelmus gezongen worden door de Kerkraadse sopraan Floor Bosman.

Het Koninklijk Harmonie Orkest zal aansluitend tot ongeveer 21.00 uur ‘Sing-a-long’ nummers spelen op de Markt.

Legervoertuigen te zien

Om de Markt geheel toepasselijk aan te kleden zal er vanaf 14.00 op de Markt oude legervoertuigen te bezichtigen zijn. Ook kunt u na de ceremonie deelnemen aan een ‘Singalong’. Het Koninklijk Harmonie Orkest zal zorgen voor de muzikale begeleiding.