Pagina opties

Groter
RSS

Beweegbare zakpalen in Kerkrade-centrum voor veiligheid voetgangers (21-04-2020)

Vanaf vrijdag 1 mei zullen beweegbare zakpalen (zogenaamde bollards) in het centrum van Kerkrade in werking worden gesteld. Dit betekent dat op bepaalde tijden het gemotoriseerd verkeer (auto’s, motoren, vrachtauto’s etc.) geen toegang heeft.

Het centrum is al ‘autoluw’, wat wil zeggen dat er zo min mogelijk gemotoriseerde voertuigen in het centrum worden toegelaten. Op dit moment wordt dit geregeld met verkeersborden. Helaas blijken deze borden niet voldoende te helpen en rijden en parkeren er nog te vaak auto’s in het centrum. Dit gebeurt ook op drukke momenten dat er veel voetgangers aanwezig zijn.

Veiligheid

Om de veiligheid van de voetgangers in het centrum te kunnen garanderen, heeft de gemeente besloten om het centrum af te sluiten met bollards in het wegdek.

Deze staan op zes plaatsen in het centrum:

  • Kapellaan/Markt
  • Dr. Kreijenstraat
  • Marktstraat
  • Niersprinkstraat
  • Einderstraat
  • Hoofdstraat

Toegankelijkheid centrum

Het systeem treedt in werking op 1 mei 2020. Vanaf dat moment staan de palen naar beneden op maandag tot en met zondag tussen 07:00 uur en 11:30 uur. Deze openstelling is alleen voor laden en lossen. Parkeren in het gebied is verboden. De afdeling handhaving zal hierop strikt controleren. Van 11:30 uur tot 7:00 uur is het centrum niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Dit geldt niet voor omwonenden en ondernemers met een ontheffing. In geval van nood kunnen de palen altijd omlaag gezet worden. Ook hulpdiensten, politie, brandweer, ambulance en huisartsen kunnen op ieder moment het centrum inrijden.