Pagina opties

Groter
RSS

Aanpak laaggeletterdheid: taal en de regie over je gezondheid (28-10-2020)

Taal is belangrijk. Een goede taalbeheersing zorgt ervoor dat we mee kunnen doen in de maatschappij. Helaas wonen in Kerkrade nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd en kunnen zich niet goed redden in een maatschappij waarin taal zo belangrijk is. Daarom is het belangrijk dat we hier met zijn allen iets aan doen.

Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven heeft dit grote gevolgen voor hun persoonlijke leven. Want taal kom je overal tegen, bijvoorbeeld als je informatie wilt opzoeken over je gezondheid.

Zelf keuzes maken over gezondheid en zorg
Als je goed kunt lezen en schrijven, is het gemakkelijker om informatie over gezondheid, ziekte en zorg te vinden en te begrijpen. Als je deze informatie goed begrijpt, kun je ook veel beter zelf keuzes maken over je gezondheid: je hebt zelf de regie. 

Als je zelf informatie over je gezondheid kunt opzoeken, hoef je minder vaak naar de dokter voor hulp. Als je toch naar de dokter moet, kun je je beter voorbereiden op je bezoek door informatie te lezen. Zo weet je welke vragen je kunt stellen. Ook is het gemakkelijk als je de adviezen van de dokter zelf kunt opschrijven.

Goed kunnen lezen en schrijven helpt je om beter voor jezelf te zorgen. Daarom is het heel belangrijk om hulp te zoeken wanneer je lezen en schrijven moeilijk vindt, of hulp te bieden wanneer je merkt dat iemand in je omgeving moeite heeft met taal.

Hoe kun je helpen?
Merk je in je omgeving dat iemand vaak smoesjes gebruikt wanneer hij of zij iets moet lezen of schrijven? Grote kans dat deze persoon moeite heeft met taal en jouw hulp en steun goed kan gebruiken. Ga het gesprek met deze persoon aan, vertel dat hij of zij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren.

Moedig hem of haar aan om hulp te zoeken, in Kerkrade zijn genoeg plekken zijn waar iedereen welkom is voor hulp om beter te leren lezen en schrijven.

Kijk op www.kerkrade.nl/taal voor meer informatie.