Pagina opties

Groter
RSS

5 daag vasteloavend óp d’r Maat i Kirchroa! (24-01-2019)

Komende carnaval wordt in Kerkrade-centrum uitgepakt met een 5-daagse programmering, sfeervol aangekleed met een grote overkapping op de Markt. Van vrijdag 1 tot en met dinsdag 5 maart 2019 staan aantrekkelijke carnavalsoptredens geprogrammeerd. Gestart wordt met de ontvangst van de Blauw Sjuut op vrijdagavond en op de laatste dag wordt afgesloten met het traditionele Kloone Trekke en de sleuteloverdracht. Daartussenin komt iedereen die van de vasteloavend i Kirchroa wil genieten aan zijn of haar trekken. Het in stand houden en doorontwikkelen van de carnavalscultuur in Kerkrade is volgens het gemeentebestuur belangrijk voor het behoud van de Kerkraadse identiteit rondom carnaval. “5 daag vasteloavend óp d’r Maat i Kirchroa! draagt daar in belangrijke mate aan bij, vandaar dat dit evenement op onze steun kan rekenen”, aldus wethouder Tim Weijers (Evenementen & Marketing).

Initiatief SjunJek

De Kirchröadsjer Sjpaskloeb SjunJek organiseert al enkele jaren evenementen in Kerkrade, zoals de voorbije 2 edities van het Kloone Trekke op de Markt op carnavalsdinsdag. “Voor komende carnaval wordt het evenement uitgebreid over de gehele carnavalsperiode”, geeft de organisatie van SjunJek aan. Het programma start op vrijdagavond - na ontvangst van de Blauw Sjuut - met de Carnavalsband.nl. Op zaterdagnamiddag 2 maart is na d’r Kingertsóg een afterparty geprogrammeerd met Wiesn Hammer en optredens van Kerkraadse talenten en artiesten. Zondagavond 3 maart zorgen Wahnsinn & Vrung voor plezier op de Markt. Op maandag 4 maart vindt na d’r Jroeëse Tsóg een afterparty plaats en op dinsdag 5 maart (vanaf 14.11 uur) het traditionele Kloone Trekke met Domm en Dööl, Wir sind Spitze en Kirchröadsjer artiesten.

Overkapping

Niet alleen is het aantal dagen programmering uitgebreid op de Markt, ook wordt een kwaliteitsslag gemaakt door het plaatsen van een podium, professionele licht- en geluidfaciliteiten en een sfeervolle aankleding. Een grote overkapping op de Markt levert een intieme sfeer en zorgt ervoor dat de carnavalsvierders beschut het feest kunnen beleven. De horecazaken op de Markt ondersteunen het initiatief met buitentappunten voor ieder café. Tevens is rondom d’r Joep een foodplein ingericht.

Kwaliteit

Wethouder Weijers geeft enthousiast aan dat het concept van 5 daag vasteloavend óp d’r Maat i Kirchroa! naadloos aansluit op het nieuwe evenementenbeleid van Kerkrade. “Ook dit is Beleef Kerkrade, met kwaliteit, sfeer en beleving. Bovendien betreft het een burgerinitiatief. Wij zien er naar uit”. Ook de Kirchröatsjer Vasteloavends Verain Alaaf 1936 omarmt de plannen, is partner in de samenwerking en draagt bij in de bekostiging van het evenement. “De KVV heeft het behoud en doorontwikkeling van de carnavalscultuur hoog in het vaandel, ja zelfs in haar statuten, staan”, aldus President Walter Sterk.

Samenwerking

Wethouder Jo Schlangen (Cultuur) is trots op de samenwerking rondom carnaval. “Onze Kerkraadse carnavalscultuur is uniek, dat moeten we koesteren. Fantastisch dat SjunJek, KVV 1936, onze horeca en de gemeente de handen ineenslaan om daar invulling aan te geven”.