Pagina opties

Groter
RSS

2021~Ontmoet, beleef en doe mee! Kerkrade in verbinding (04-01-2021)

Kerkrade in verbinding

Kerkrade in verbinding; onder deze noemer treedt het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Kerkrade in de maand januari in verbinding met haar inwoners. Kerkrade geeft hiermee een alternatieve invulling aan de nieuwjaarsreceptie die wegens corona niet kan doorgaan.

‘Coronaproof’ in verbinding

Alle collegeleden treden in de maand januari op verschillende momenten en verschillende manieren met de inwoners in verbinding. Dit gebeurt vanzelfsprekend passend binnen de geldende coronamaatregelen. Zo wordt er bijvoorbeeld met een inwoner van een seniorencomplex een gesprek via het raam georganiseerd, vindt er een digitaal gesprek plaats met betrokkenen van Beleef Kerkrade, en roept burgemeester Dassen inwoners van Kerkrade via een vlog op van zich te laten horen wanneer ze iemand kennen die in deze tijd net dat beetje extra aandacht kan gebruiken. Deze inwoners worden dan in de maand januari door de burgemeester gebeld. Maar ook een digitaal gesprek met ondernemers en een gezonde proost met leerlingen van onze basisscholen staan onder andere op de planning in deze maand van de verbinding. Burgemeester Dassen: “De wens die we tijdens deze maand van de verbinding met onze inwoners delen is Ontmoet, beleef en doe mee! een wens die ons verlangen voor 2021 uitstraalt. We hopen elkaar in het nieuwe jaar immers weer volop te kunnen ontmoeten, Kerkrade te kunnen beleven en samen mee te kunnen doen met al het mooie dat onze stad te bieden heeft.”

Aftrap op 1 januari

Afgelopen vrijdag, 1 januari, vond de aftrap van ‘Kerkrade in verbinding’ plaats. Collegeleden hebben tussen 12 en 15u inwoners van Kerkrade gebeld om ze een gelukkig en gezond Nieuwjaar toe te wensen. Tijdens elk gesprek hebben ze een telefoonnummer van een andere inwoner van Kerkrade gevraagd en zo een ‘telefoonketen’ gevormd waarbij Kerkrade in verbinding op de eerste dag van het nieuwe jaar al vorm heeft gekregen. De gedachte achter deze telefoonketen was dat er in Kerkrade ook best wel wat inwoners zijn die minder digitaal toegankelijk zijn en in deze tijd eigenlijk alleen telefonisch met iemand in contact kunnen treden.

Inwoners in verbinding met elkaar

Om de ‘Kerkrade in verbinding’ meer te laten zijn dan alleen de digitale ontmoetingen met collegeleden, gaat de gemeente Kerkrade haar inwoners oproepen hun ideeën voor verbinding in januari met elkaar te delen op social media onder vermelding van #KerkradeInVerbinding.  Burgemeester Dassen: “Het is natuurlijk ontzettend jammer dat de traditionele nieuwjaarsreceptie wegens de nu geldende coronamaatregelen niet door kan gaan, maar met het idee ‘Kerkrade in verbinding’ willen wij als bestuur in elk geval coronaproof met onze inwoners in verbinding treden om ze een gelukkig en gezond Nieuwjaar te wensen. Onze hoop is dat onze inwoners het stokje overnemen en ook met elkaar in verbinding treden door mooie initiatieven, hoe klein ook, met elkaar te delen. Samen kunnen we de maand van de verbinding vormgeven en elkaar een hart onder de riem steken in deze tijd”.

Same zieë – het initiatief van soprano Janine Kitzen

Een eerste #KerkradeInVerbinding initiatief is op 1 januari jl. al gelanceerd. Soprano Janine Kitzen presenteerde bij de start van 2021 het lied Same zieë, een cover van Samen zijn van Willeke Alberti, maar dan in het Kerkraads dialect. Janine heeft in dit bizarre jaar niet stilgezeten. “Ik heb optredens verzorgd bij mensen thuis die het in deze tijd zwaar hadden. Geen volle zalen, maar wel veel voldoening. Ik heb weer eens gemerkt hoe wezenlijk muziek is, zeker ook in deze corona- tijden waarin zo ontzettend veel mensen door een diep dal gaan” aldus Janine. Het liedje Same zieë heeft Janine opgenomen voor het vijftigjarige huwelijk van haar ouders, een mijlpaal die haar familie door het coronavirus niet in samenzijn kon vieren. Janine: “Same zieë bied ik aan als een cadeautje aan iedereen in onze stad, met daarbij een oproep en verlangen naar samen zijn…Kerkrade in verbinding!” De primeur van de videoclip - met beelden en opnames vanuit Kerkrade – is op Nieuwjaarsdag via de social media kanalen van Beleef Kerkrade gelanceerd.