Pagina opties

Groter
A A

Kerkrade Hartveilig

De gemeente Kerkrade heeft ervoor gezorgd om voor haar bewoners de kans op overleven bij hartfalen te vergroten. Om dit te kunnen realiseren, heeft de gemeente Kerkrade in samenwerking met Stichting Kerkrade Gezond, het burgerhulpsysteem “Kerkrade Hartveilig” opgebouwd, waarbij getrainde vrijwilligers ingezet worden om met hulp van speciale apparaten, zogenaamde AED’s oftewel defibrillatoren, mensen in nood te reanimeren.

Kerkrade Hartveilig is een systeem van burgers en hulpmiddelen

De in Kerkrade buiten aanwezige AED’s zijn aangesloten op het alarmeringssysteem van de meldkamer 112. De meldkamer werkt met het alarmeringssysteem HartslagNu. Dit systeem is volautomatisch en de getrainde vrijwilligers van Kerkrade Hartveilig zijn opgenomen in een database van HartslagNu. Indien nodig ontvangen de vrijwilligers een sms of een WhatsApp bericht met een oproep om te reanimeren en te defibrilleren. HartslagNu registreert ook welke vrijwilligers toe zijn aan bijscholing en hernieuwing van de registratie. In geval van een calamiteit wordt het slachtoffer dus verzekerd van hulp door adequaat getrainde vrijwilligers.

Hoe werkt Kerkrade Hartveilig?

Bij melding van hartfalen via het nationale alarmnummer 112 zoekt HartslagNu gericht en snel de dichtstbijzijnde geregistreerde burger- hulpverleners en AED’s.

Via de mobiel worden gelijktijdig twee soorten oproepen verzonden:

  1. Beschikbare burgerhulpverleners binnen een straal van circa 500 meter van het slachtoffer ontvangen een bericht met de oproep: “Ga naar het volgende adres en start met reanimeren”.

  2. Beschikbare burgerhulpverleners binnen een straal van circa 400 meter van de AED voorziening en het slachtoffer ontvangen een bericht met de oproep: “Ga naar de AED op  het volgend adres en neem deze mee naar het slachtoffer op het volgende adres”.

Beide berichten  laten datum en tijdstip van de noodoproep zien. De opgeroepen vrijwilligers bepalen op dat moment of ze daadwerkelijk in de buurt én in staat zijn om hulp te verlenen. Doordat er meer burgerhulpverleners worden opgeroepen is de kans groot dat er tenminste één burger-hulpverlener start met reanimeren en één burgerhulpverlener de AED gaat ophalen.

AED Locaties

Het AED netwerk in de openbare ruimte van de gemeente Kerkrade bestaat momenteel uit 21 defibrillatoren. Hiermee is een goed dekkend netwerk van de zogenaamde 6 minutenzones bereikt. Een 6 minutenzone is een plek die zo is ingericht dat in een geval van hartfalen binnen 6 minuten hulp kan worden ingezet. Om de AED locaties overzichtelijk weer te geven, heeft Kerkrade Hartveilig een onderscheid gemaakt tussen drie wijken, namelijk West, Noord en Centrum/Oost.

Meer informatie of vrijwilliger worden?

Stuur dan een e-mail naar hartveilig@kerkrade.nl